Izaberite stranicu

Šta je cink?

Cink je mineral koji se u organizmu nalazi u količini od svega 2-3g, ali je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Neophodan je za rast i razvoj, za funkcionisanje imunog sistema, pomaže u bržem zarastanju rana, smanjuje rezistenciju na insulin, sprečava uvećanje prostate, utiče na stvaranje spermatozoida, koristi se u tretmanu impotencije i steriliteta, utiče na stvaranje testosterona, vraća mentalnu svežinu, za otklanjanje belih pega na noktima, kod akni, kod gubitka osećaja ukusa. Cink se koristi u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija, jer podstiče imuni sistem i ima antioksidativnu ulogu. Cink ili seme bundeve koje je bogato cinkom često ulaze u sastav preparata za uvećanu prostatu. Takođe je bitan za rast i razvoj novorođenčadi.

U kojim namirnicama se nalazi cink?

Prirodni izvori cinka su: crveno meso (svinjetina, govedina), zrna žitarica (neglazirana), pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, ostrige, vino, seme bundeve, pivski kvasac. Smatra se da se cink iz hrane usvoji samo oko 10%, pa je potrebno unositi veće količine od preporučenih.

semebundeve

Koje su preporučene dnevne doze?

Preoporučene doze cinka su:

Deca

  • Odojčad do 12 meseci: 2-3mg
  • Deca od 1 – 3 godine: 3mg
  • Deca od  4 – 8 godina: 5mg
  • Deca od  9 – 13 godina: 8mg
  • Dečaci 14 – 18 godina: 11mg
  • Devojčice 14 – 18 godina: 9mg

Odrasli

  • Muškarci: 11mg
  • Žene: 8mg
  • Trudnice: 11mg
  • Dojilje: 12mg

U terapiji se nekada koriste i veće doze cinka, 30-60mg,ako postoji deficit cinka. Treba imati na umu da organizam usvoji i iskoristi samo deo od unete doze cinka.

Kome su potrebne povećane količine cinka?

U nedostatku cinka može doći do: zakasnelog razvoja, smanjenog apetita, gubitka čula ukusa i mirisa, mentalne letargije, sporog zarastanja rana, sklonosti infekcijama, opadanju kose, smanjenju broja spermatozoida, smanjenju seksualnog nagona. Osobe koje ne konzumiraju proizvode životinjskog porekla, cink unose putem semena bundeve, nepoliranog zrna žitarica, graška, boranije.

Da li se može uneti previše cinka?

Toksične doze cinka su 150-500mg dnevno, pri čemu može doći do poremećaja nervnog sistema.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba uzimati cink?

Cink se vezuje za tetracikline, hinolone, levotiroksin, te smanjuje njihovu apsorpciju, zato se preporučuje uzimati ove lekove 2 sata pre obroka. Tiazidni diuretici mogu povećati izlučivanje cinka urinom. Amilorid (diuretik koji štedi kalijum) smanjuje izlučivanje cinka urinom, dok spironolakton i triamteren ne pokazuju takav efekat. Kontraindikovana je upotreba cinka sa imunosupresivima i kortikosteroidima. Vitamin A pospešuje usvajanje cinka.

 

Biocom Vita-Min with Greens 90 tbl

šifra proizvoda 00325
2.700,00 RSD
Na lageru
1
Detalji o proizvodu

AKCIJA sada 2700,00 umesto 3040,00!

Učlanjenjem u Biocom multilevel sistem možete ostvariti popust do 20% na proizvode. Kontaktirajte nas da se učlanite, učlanjenje je besplatno! 025-461-108, 062-156-5883, herbateria@gmail.com

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biocom Vitamins with greens

Sastav:

A-vitamin, beta-karotin, vitamini C, E, B1, B2, B6, B12, niacin, Pantothenic Acid, biotin, Folic Acid, kalcijum, magnezijum, cink, bakar, vitamin D2, vitamin D2 od 60 mg, koji sadrži zaleđen i prosušen peršun, Calcium D-Glucarate, hrom, alicin, Polyphenol Catechine, Gluycyrrhizin, ekstrakt ruzmarina, zaleđeni i prosušeni prokelj i paradajz, Choline, Inositol, molibden, jod (iz morskih biljaka), selen, bor, silicijum, organski rastavić (equisetum arvense), K1-vitamin, Fructooligosaccharides.

Sadržaj nagoveštava veoma ozbiljan i delotvoran preparat. Osigurava mineralne materije i vitamine u većoj količini, izuzev C i D vitamina! Prirodno povrće, uz vitalne materije i enzime, i antioksidante u svom sastavu, unapređuje optimalan rad organizma. Sadrži aminokiseline i hranljive materije za korisnu crevnu floru. Ublažava upale i jača imuni sistem. Preparat za dnevnu upotrebu. Preporučuje se u kombinaciji sa Multi vitamin with greens, dnevno 1-3 kapsule uz doručak, ili raspoređeno u toku dana.

Pakovanje: 90 tableta

Sačuvaj ovaj proizvod za kasnije