Za šta se upotrebljava đumbir?

Oralno se đumbir primenjuje za bolesti vožnje, jutarnju mučninu, kod grčeva, kolika, zastoja u varenju, nadutosti, mučnine izazvane hemoterapijom, reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, gubitka apetita, migrena i kod prekida terapije SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina).

Đumbir se najviše koristi kao lek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Naime, kada se oseti jeza, drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.

Kod hemoterapijom izazvane mučnine i povraćanja postoje kontradiktorni podaci o efikasnosti đumbira, što verovatno vodi zaključku da je reakcija individualna. Postoje dokazi da đumbir može imati blage efekte kod osteoartroza. U kombinaciji sa belim lukom, đavoljom kandžom i omega 3-6-9 masnim kiselinama postižu se bolji rezultati kod reumatskih promena. Studije su pokazale da se rezultati ispoljavaju tek posle nekoliko nedelja upotrebe, u smislu smanjenja bolova tokom stajanja, u toku kretanja i ukočenosti zglobova. Ipak, ne može da vrati u potpunosti funkcionalnost koštano-mišićnog sistema.

Kako deluje đumbir?

Lekoviti delovi đumbira su koren i rizom. Đumbir pokazuje brojna farmakološka dejstva: smanjuje temperaturu, protivupalno, sedativno, antibiotsko, slabo antigljivično, deluje protiv kašlja. Postoje preliminarni rezultati prema kojima đumbir ispoljava i dejstvo na smanjenje šećera u krvi, smanjenje masti u krvi i sprečava nastanak tromba.

Šta kažu naučna istraživanja?

Nemačka komisija E je odobrila upotrebu đumbira kod gubitka apetita, bolesti vožnje i problema sa varenjem povezanih sa žgaravicom i nadutošću.
Studije sprovedene na trudnicama ukazuju da đumbir može bezbedno da se koristi za jutarnju mučninu bez opasnosti po fetus. Uzimanje đumbira smanjuje mučninu kod nekih trudnica.
Linkovi ka studijama:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1988321?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10796155?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11275030?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14634571?dopt=Abstract

Kako se uzima đumbir?

Za jutarnju mučninu: 250mg đumbira 4 puta dnevno ili 500mg 2 puta dnevno.
Za bolesti vožnje: 1g đumbira 30 minuta do 4 sata pre vožnje.
Za osteoartritis: 200-250mg ekstrakta 3-4 puta dnevno.
Za migrenske bolove: 500mg đumbira na početku napada i ponovljeno svaka 4 sata do ukupno 1,5-2g dnevno u toku nekoliko dana.
Za mučninu i povraćanje izazvano hemoterapijom: 1g đumbira dnevno, po potrebi i više.

Čaj od đumbira se priprema tako što se sveži koren đumbira iseče na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode.Kuva se desetak minuta, a zatim se procedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.

djumbir

U kojim slučajevima se ne sme koristiti đumbir?

Nema podataka o slučajevima u kojima se ne sme koristiti đumbir.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni đumbira?

Đumbir se dobro podnosi u uobičajenim dozama. Ipak, doze preko 5g đumbira dnevno povećavaju rizik za ispoljavanje neželjenih dejstava, kao što su stomačne tegobe, žgaravica, dijareja i iritirajući ukus u ustima i grlu. Neki pacijenti su prijavili sedaciju i vrtoglavicu.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati đumbir?

Teoretski, đumbir može pojačati efekat antikoagulantnih lekova i povećati mogućnost za krvarenje.