Pitanje

 

INTERESUJE ME: Dobila sam da pijem čaj protiv nervne napetosti pa me zanima da li ova mešavina ili neki od sastojaka mogu imati negativno dejstvo na organizam ili interakciju sa odredjenom vrstom lekova? Sadržaj čaja je sledeći: matičnjak, nana, koren lincure, lipa, kantarion, ruzmarin i neven.

Odgovor

Od nabrojanih biljnih komponenti kantarion je najviše sklon interakcijama sa drugim lekovima. Posebno treba voditi računa kod istovremene primene oralnih kontraceptiva, antidepresiva, sedativa, lekova koji izazivaju fototoksične reakcije… Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, pa tako može značajno da se smanji ili da izostane dejstvo primenjenog leka. Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni kontraceptivnih pilula zatrudnele, jer su istovremeno koristile kantarion, to su tzv. “kantarionove bebe“. Zato je pri istovremenoj primeni kontraceptivnih pilula i kantariona, neophodan i dodatni vid zaštite u cilju regulacije rađanja. Može doći i do pojave tačkastih krvarenja i poremećaja menstrualnog ciklusa. Kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima, jer ima isti mehanizam dejstva tj. povećava nivo serotonina (neurotransmiter koji je povezan sa dobrim raspoloženjem) u mozgu. Ako se kantarion uzima istovremeno sa antidepresivima (Flunisan, Flusetin, Prozac, Flunirin, Palix, Seroxat, Zoloft…) može dovesti do prekomernog povećanja serotonina, a to predstavlja rizik za razvoj serotoninskog sindroma. Kantarion smanjuje dejstvo simvastatina (lekovi za regulaciju holesterola- Cholipam, Vasilip,Simvor, Zocor, Hollesta…), tricikličnih antidepresiva, teofilina, varfarina, digoxina, levotiroxina, nekih antivirotika…Kod istovremene primene sa narkoticima, pojačava se njihovo sedativno dejstvo, pa se mogu korigovati doze narkotika. Kantarion smanjuje koncentraciju lekova koji sprečavaju odbacivanje transplantovanog organa, pa ga treba prestati koristiti izvestan period pre operacije. Treba izbegavati istovremenu primenu sa lekovima koji mogu dovesti do fototoksičnih reakcija.

 

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.