Infekcije mokraćnih puteva, s obzirom na učestalost, nalaze se u samom vrhu svih bakterijskih infekcija. Pojavljuju se u oba spola i svim dobnim skupinama, no njihova učestalost ovisi o spolu i životnoj dobi. Svaka četvrta žena između dvadesete i četrdesete godine barem jednom oboli od upale mokraćnog mjehura, a neke se sa upalama mokraćnih puteva bore svakih nekoliko mjeseci ili godina. Saznajte stoga na vrijeme kako nastaju urinarne infekcije, zašto su im upravo mlade žene podložnije, i što sve možete učiniti da bi ih spriječili.

img4c34693d34cb2                                  banner_biologija

Infekcije mokraćnog sustava značajan su problem za mlađu populaciju spolno aktivnih žena i starije muškarce s povećanom prostatom. U Americi su uzrok čak 6 milijuna posjeta liječniku godišnje. Infekcije urinarnog sustava mogu se podijeliti u dvije osnovne kategorije s obzirom na anatomiju: infekcije donjeg urinarnog trakta i infekcije gornjeg urinarnog trakta. Kao što im samo ime govori, infekcije donjeg urinarnog trakta zahvaćaju dijelove mokraćnog sustava bliže mokraćnom otvoru, tj. mokraćnu cijev i mokraćni mjehur. Infekcije gornjeg urinarnog sustava uobičajeno su posljedica neliječenih infekcija donjeg urinarnog sustava i proširenja upale do udaljenih organa kao što su bubrezi i prostata.

Veliku većinu infekcija urinarnog sustava uzrokuju pokretni oblici crijevnih bakterija pa je najčešći uzročnik i krivac za čak 80% svih urinarnih infekcija crijevna bakterija  Escherichia coli. Pokretne crijevne bakterije mogu doslovno dopuzati od analnog do mokraćnog otvora i jednom kada nasele mokraćni otvor i mokraćnu cijev, počinju se uspinjati po mokraćnim kanalima. Kada dosegnu mokraćni mjehur, vrlo naglo razvija se upala mokraćnog mjehura, tj. cistitis.

Simptomi cistitisa su problemi pri mokrenju, učestalo i bolno mokrenje, bol u mjehuru, pojava krvi u urinu, zamućen ili jako mutan urin, a može se pojaviti i neugodan miris. Na žalost, mnoge se bakterije tu ne zaustavljaju već nastave svoj uzlazni put prema bubrezima. Kada dođu do bubrega, u roku od nekoliko sati ili dana razvijaju se simptomi upale bubrega, tj. pijelonefritisa. Javlja se vrućica 38,3 – 39ºC, groznica s tresavicom, mučnina, proljev i osjetljivost na duboki pritisak u trbuhu ili na leđima u razini bubrega.

Ovakav razvoj infekcije ujedno je i jedan od razloga zašto spolno zrele žene češće obolijevaju. Žene imaju kraću mokraćnu cijev (oko 4 cm naspram približno 20 cm kod muškaraca) pa bakterije moraju prijeći kraći put da bi došle do mokraćnog mjehura. Povećana mogućnost infekcije povezana je sa spolnim odnosom, upotrebom dijafragme i spermicida te trudnoćom. Pokreti prilikom spolnog odnosa zbog blizine analnog i mokraćnog otvora olakšavaju ulazak bakterija u mokraćnu cijev, kao i umetanje vaginalnih kontraceptiva, a povišene razine hormona za vrijeme trudnoće čine stijenke mokraćnog sustava širima, nježnijima i podložnijima za infekcije. Za vrijeme trudnoće osobito je važno spriječiti potencijalan nastanak urinarnih infekcija jer čak 20-30% trudnica s upalom donjih mokraćnih puteva razvije i infekciju gornjih mokraćnih puteva, a uočeno je da infekcije gornjih mokraćnih puteva (pijelonefritis) povećavaju šansu za komplikacijama u trudnoći i novorođenačku smrt.

Za sprječavanje nastanka urinarnih infekcija najbitnije je unositi dovoljne količine vode i posebnu pažnju obratiti na higijenu. Preporučene dnevne doze vode za prevenciju nastanka urinarnih infekcija iznose 1,5 litara ili 8 čaša vode. Usprkos u posljednje vrijeme vrlo popularnim modnim trendovima, bolje je ne nositi usku odjeću na donjem dijelu tijela i sintetičko rublje, a pravi neprijatelj ženama sklonim urinarnim infekcijama su sintetičke tanga-gaćice. Dobro je uzimati prehrambene proizvode od brusnica (čaj, džem, itd…), redovito se tuširati (a rjeđe kupati u kadi) i osobito obratiti pozornost na higijenu prije i poslije spolnog odnosa. Preporučljivo je popiti dvije čaše vode prije spolnog odnosa i dvije nakon jer se pokazalo da mokrenje poslije spolnog odnosa smanjuje mogućnost nastanka urinarne infekcije zbog ispiranja unesenih bakterija. Ako se usprkos svim gore navedenim mjerama opreza urinarne infekcije i dalje pojavljuju, trebali biste svakako kontaktirati svog liječnika (nikada nemojte kao mjeru prevencije samostalno uzimati antibiotike!). Također, ako koristite dijafragmu ili vaginalne spermicide, razmisliti o promjeni metode kontracepcije.

Izvori:

Eugene W. Nester, Denise G. Anderson, C. Ewan Roberts, Nancy N. Pearsall, Martha T. Nester: Microbiology, a human perspective; McGraw Hill, 4th edition, NY, 2004.

Harrison, Principles of internal medicine, Kepper, Braunwold, Fanci, Longo, Jameson, McGraw Hill, 16th edition, 2005. (USA)

Božidar Vrhovac i suradnici: Interna medicina, 3. primjenjeno i dopunjeno izdanje. Za urednike: Igor francetić, Branimir Jakšić, Boris Labor, Boris Vucelić, Medicinska biblioteka, naklada ljevak, 2003.

Begovac Josip, Božinović Dragomir, Lisić Miroslav, Baršić Bruno, Schonwald Slavko (ur.): Infektologija; 1. izdanje, Profil, Zagreb, 2006.