Deca rastu i razvijaju se te su im i potrebe za vitaminima, mineralima, proteinima, esencijalnim masnim kiselinama i drugim nutrijentima povećane. Kalcijum i fosfor su neophodni za formiranje kostiju, esencijalne masne kiseline za razvoj mozga, gvožđe za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Za pravilan rast i razvoj neophodna je raznovrsna ishrana, u kojoj su ravnomerno zastupljeni svi važni nutrijenti. Ipak, često deca ne unose sve važne hranljive materije usled jednolične ishrane, odbijanja da jedu pojedine grupe namirnica, loših navika u ishrani, prekomerne upotrebe brze hrane i slatkiša… jednoličnom ishranom i izbegavanjem pojedinih važnih grupa namirnica, može se doći u situaciju da deca ne unose sve neophodne nutrijente. U takvim slučajevima upotreba multivitamina i multiminerala postaje opravdana.

Multivitaminski preparati se uglavnom koriste da se deci obezbedi:

  • jači imunitet,
  • pojača apetit,
  • da se organizam snabde svim neophodnim nutrijentima.

Istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji kažu da jedna trećina dece koristi multivitamine i minerale, ali da su to deca koja inače imaju raznoliku ishranu, pa njihovom organizmu ovakav dodatan unos vitamina i minerala i nije neophodan. Deca koja imaju najlošije navike u ishrani i kojima bi ovakvi dodaci vitamina i minerala bili najpotrebniji obično ih ne koriste.

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji iz dečije bolnice u Sakramenu su analizirali podatke 10.828 dece između 2 i 17 godina o navikama u ishrani u periodu od 1999 do 2004. Studija objavljena u Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, pokazuje da 34 % dece i adolescenata koristi vitamine i minerale, a skoro polovina od njih kaže da ih uzima svakodnevno. To je smanjenje u odnosu na 1970. kada je oko 50% dece koristilo vitamine. Deca koja su bili najveći potrošači vitamina i minerala su inače imali u ishrani više zastupljena dijetna vlakna, mleko, manje su unosili masti i holesterol, manje su koristili kompjuter, više su bili fizički aktivni, manje gojazni, imali su bolja zdravstvena osiguranja, bolji pristup zdravstvenoj zaštiti i roditelji su im bili dobrog zdravlja. To je ustvari grupa dece kojoj su ovakvi vitamini najmanje potrebni. Samo deca koja su bila pothranjena su mogla imati koristi od unošenja vitamina i minerala.

Prema studiji deca koja su bila pod najvećim rizikom za nedostatak nutrijenata, zbog nezdrave i jednolične ishrane, nedovoljno fizičke aktivnosti, povećane uhranjenosti- gojaznosti, manjih primanja i lošijeg osiguranja, slabijeg zdravlja, sa manjim pristupom zdravstvenoj zaštiti, imali su i najmanju šansu da koriste multivitamine i minerale. Možda je izneneđujuće što zvanična pedijatrijska društva ne savetuju upotrebu multivitamina i minerala deci starijoj od 1 godine koja imaju zastupljenu raznovrsnu ishranu. Dodatni unos vitamina i minerala se preporučuje samo pojedinim grupama dece kao što su deca sa hroničnim oboljenjima, poremećajima u ishrani, sa slabim apetitom, oboljenjima creva koja dovode do smanjene apsorpcije nutrijenata, oboljenjima jetre ili deci koja su na nekim posebnim terapijama.

Istraživači sugerišu da je jedno od mogućih objašnjenja zašto zdravija deca koriste vitamine i minerale, to da ih je uzimanje vitamina i minerala pre svega i učinilo zdravijim. Drugo logično objašnjenje je da deca koja koriste vitamine prosto imaju veću dostupnost faktorima koji utiču na dobro zdravlje, kao što su zdravstveno-svesni roditelji, zdrava škola, dostupna igrališta, sportski tereni…

Ako vaše dete ima raznovrsnu ishranu i nema oboljenje koje bi zahtevalo dodatni unos vitamina i minerala, možda uopšte nema potrebe za dodatnim unošenjem multivitamina i minerala. Ipak, redovno davanje vitamina i minerala u preporučenim dnevnim dozama nije štetno, već naprotiv omogućava očuvanje zdravlja.