Prodavnica

Shiitake kapsule 300 mg 100 kom

šifra proizvoda 00615
1.300,00 RSD
Na lageru
1
Detalji o proizvodu

Shiitake su poznate u literaturi kao visoko efektivne medicinske gljiive već vekovima. U Kini, u Japanu i u SAD Shiitake i njeni preparati se koriste veoma uspešno u tretmanima protiv ćelija raka. U poslednje vreme i u Evropi se poklanja velika pažnja ovoj fantastičnoj medicinskoj gljivi. Ukoliko su gajene prema drevnoj tradiciji imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno, i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristitisveže ili sušene a isto tako upotrebljavaju se kao visokokoncentrovani ekstrakt ili prah (npr. kao tablete).


Kod nas se mogu naći i sveže Shiitake gljive ali su one obično pogrešno gajene po podrumima (za razliku od Japana i Kine gde se gaje na otvorenom. Samo ime, Shii - hrast i Take - gljiva, asocira da je ovoj gljivi potrebno sunce i drvena podloga (najbolje hrasta a ne piljevine) da bi dala najbolje rezultate. Takođe, kod nas se Shiitake mogu naći i sušene ali treba napomenuti da ih domaći uzgajivači neretko suše u rerni šporeta. Na našem tržištu su prisutne i Shiitake gljive uvezene iz Japana, Kine i SAD gde se uzgajaju i suše prirodnim putem.

Šitaki sadrži brojne aktivne materije od kojih su za terapijske svrhe najvažniji:

  • lentinan – to je anti-tumorski polisaharid, koji se zvanično koristi kao jedan od lekova protiv kancera, i
  • eritadenin – koji utiče na smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi i sprečava arteriosklerozu.

Šitake gljive sadrže vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, kao i vitamin C i D. Od minerala šitake sadrže cink, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum i selen, a veoma malo natrijuma.

Kao što je na početku rečeno, najvažniji su segmenti upotrebe ove gljive protiv raka i protiv visokog holesterola i triglicerida u krvi. Najčešće se koristi u dijetoterapiji obolelih od raka debelog creva, grlića materice, želuca, pluća i grla u kombinaciji sa zvaničnim lečenjem hemoterapijom.

Šitaki je pogodna za konzumiranje kao i druge pečurke, ali i za čajeve i specijalne lekovite mešavine (recimo sa medom itd.). Preventivno se ova pečurka može koristiti protiv arterioskleroze, oslabljenog imuniteta, gripa, prehlada.

Ova gljiva je dobra i protiv anemije, depresije, stresa, kod bolesti jetre i žuči.

Neke osobe mogu imati alergijsku reakciju na šitake u vidu crvenog osipa na koži, koji može trajati i nekoliko dana. Alergija je prvi znak da vam ova gljiva ne odgovara i onda je ne koristite.

Takođe, osobama koje primaju određenu terapiju lekar mora da odluči o upotrebi šitake, jer ova pečurka može da utiče na apsorpciju nekih lekova. Obavezno se konsultujte sa lekarom.

Sačuvaj ovaj proizvod za kasnije