Hronični oblik ekcema deci predstavlja veliko opterećenje. Poremećaj kože počinje sa crvenilom, upalama kože, svrabom, a vremenom se mogu javiti i ogrebotine od češanja. Utvrđeno je da ekcem ometa dečiji san, menja im izgled (što može uticati na samopouzdanje) i smanjuje koncentraciju u školi. Ako svrab postane nepodnošljiv deca mogu toliko češati da dođe do pucanja kože i time otvoriti put hroničnim infekcijama kože, koje se teško leče, naročito ako su izazvane sa Staphylococcus aureus (MRSA) otpornom na meticilin.

Istraživači sa Northwestern University, Feinberg su ustanovili značajno olakšanje kod ekcema primenom kupki sa razređenim izbeljivačem. To je jeftino sredstvo, jednostavno i bezbedno za tretman, koje značajno smanjuje osip i crvenilo na koži zahvaćenoj ekcemom, a smatra se da se ekcem javlja kod 17% školske dece.

Istraživanje je pokazalo da je primenom kupki sa izbeljivačem kod umerenih i ozbiljnih oblika (atopijski dermatitis) došlo do smanjenja znakova upale kože i do smanjenja oblasti zahvaćenih ekcemom. Što dovodi do manje češanja, ređe upale kože i boljeg kvaliteta života dece.

Uobičajena terapija antibioticima, oralna (tablete, kapsule) i lokalna (krem, mast) povećava rizik od razvoja bakterijske rezistencije, što doktori pokušavaju da izbegnu. Izbeljivač ubija bakterije, ali bakterije ne mogu postati otporne na njega. Kod pacijenata koji su primenjivali kupke sa izbeljivačem ekcem se smanjio pet puta u odnosu na pacijente koji su primenjivali placebo u toku jednog do tri meseca. Dermatolozi se dugo suočavaju sa stafilokoknim infekcijama kod pacijenata sa ekcemom. Dve trećine pacijenata sa ekcemom ima stafilokoke na koži, koje najčešće dovode do problema sa upaljenom kožom. Pretpostavka je da izbeljivač uništava stafilokoke i na taj način smanjuje intenzitet simptoma kod ekcema.

U studiji je testirano 31 dete starosti od 6 meseci do 17 godina, koji su imali ekcem i bakteriju Staphylococcus aureus i primenjivali antibiotike 14 dana. Polovina pacijenata je koristila kupke sa izbeljivačem, a polovina kupku koja je ličila na onu sa izbeljivačem, ali ga nije sadržala (placebo). Pacijentima je rečeno da primenjuju antibiotsku kremu lokalno u nos ili placebo kremu u nos (jer nos može biti žarište stafilokoka) pet uzastopnih dana svakog meseca. Savet je bio da se kupaju u izbeljivaču dva puta nedeljno, u trajanju od 5-10 minuta tokom tri meseca.

Istraživački tim je uočio tako brz napredak kod dece koja su koristila izbeljivač da su odlučili da ranije prekinu studiju, da bi i deca koja su koristila placebo što pre počela da koriste izbeljivač.

Naučnici pretpostavljaju da zbog antibakterijskog dejstva izbeljivača dolazi do smanjenja broja bakterija koje izazivaju crvenilo. Zanimljivo je da je tokom studije došlo do smanjenja ekcema na trupu, rukama i nogama u znatnoj meri, ali na licu nije bilo poboljšanja, pošto se lice ne kupa u toku kupki. Zato su posle savetovali deci sa ekcemom po licu da se zagnjure u vodu tokom kupke (zatvorenih očiju i usta), da bi se uticalo i na smanejnje crvenila po licu. U praksi se pokazalo da su čak i svakodnevne kupke bile dobro podnošene.