Izaberite stranicu

Uzroci

Gljivica Candida albicans je normalno prisutna u organizmu, pa i na vaginalnoj sluznici. Ona se preterano razvija kod pada imuniteta, posle upotrebe antibiotika, kortikosteroida ili kontraceptiva, kod dijabetesa, kod poremećaja vaginalne kiselosti-pH. Za nastanak gljivične infekcije je potrebno da dođe i do poremećaja kiselo-bazne ravnoteže krvi, pa se promenom načina ishrane postiže višestruki efekat. Ukoliko uzimate antibiotike češće tokom godine, kao posledica narušavanja normalne vaginalne flore mogu se javiti gljivične infekcije. Ako koristite kontraceptivne pilule i za to vreme se javljaju češće gljivične infekcije, porazgovarajte sa svojim ginekologom. Gljivice se mogu preneti seksualnom partneru, kod koga često ne dolazi do ispoljavanja simptoma infekcije, ali on može posle ponovo preneti gljivicu. Na taj način se gljivice mogu vraćati, ako se ne leče oba partnera istovremeno.

Simptomi

Simptomi vaginalnih gljivičnih infekcija (vaginalne kandidijaze) su: vaginalni sekret (od vodenasto belog, do gusto-lepljivog belog sekreta), svrab, pečenje, a nekad i ojed, upala sluzokože vagine i vulve, bolni seksualni odnosi, bolno mokrenje.

Lečenje

Vaginalna kandidijaza konvencionalno se leči upotrebom lekova protiv gljivica – vaginaleta (Canesten, Nystatin, Gyno Daktanol).Od prirodnih lekova kantarion se najčešće koristi u obliku vaginaleta, ali se često kombinuje i sa drugim lekovitim biljem. Neven je odličan za umirenje upale vaginalne sluznice, pa se koristi i ulje nevena. Etarsko ulje čajevca je odličan antiseptik, koji deluje protiv bakterija, gljivica i virusa.

Kapsule sa probiotskim bakterijama (dobre bakterije koje čine normalnu vaginalnu floru) je korisno uzimati, radi uspostavljanja normalne vaginalne flore i regulacije pH. Na taj način nestaju povoljni uslovi za nekontrolisano umnožavanje gljivica i ponovo može da se uspostavi ravnoteža u vaginalnoj flori.

Beli luk je efikasan u tretmanu vaginalnih gljivičnih infekcija. Kad su duže prisutne gljivice se nastane u više slojeva tkiva, pa kad se odstrani samo površinski sloj, gljivice i dalje ostaju prisutne u vaginalnoj sluznici. Beli luk može da se koristi i u ishrani, postoje i kapi i kapsule belog luka, ali su one slabije, jer lekovite materije se oslobađaju kad se preseče čen belog luka.

Za ispiranje irigatorom mogu se koristiti čaj žalfije, belog luka, taheba, kantariona, soda bikarbona, ali ispiranja ne treba raditi prečesto, jer se može narušiti normalna vaginalna flora.

Ukoliko je došlo do pada imuniteta, (češće infekcije, prehlade) korisno je ojačati odbrambene snage organizma: redovno spavanje, raznovrsna ishrana, što manje stresa, nekim imunostimulatorima (ehinacea, cink, propolis).

Potrebno je smanjiti unos šećera, belog brašna, testa, slatkiša, gaziranih pića, proizvoda koji sadrže kvaščeve gljivice, pivski kvasac, vitamine B kompleksa. Šećeri su glavna hrana za razvoj gljivica, pa ako se izostave šećeri, gljivice nemaju hrane da se razvijaju i na taj način se smanjuju šanse za vaginalnu kandidijazu.

Prevencija

Ponovljene vaginalne gljivične infekcije mogu pratiti neka druga stanja (trudnoća) i oboljenja (dijabetes, oslabljen imunitet, HIV infekcija). Povećana vlažnost, nošenje mokre odeće posle treninga ili kupaćeg kostima su faktori rizika za razvoj gljivičnih infekcija. Savetuje se nošenje pamučnog donjeg veša, koji se redovno iskuvava.