Izaberite stranicu

Za šta se upotrebljava valerijana?

Valerijana ili odoljen se koristi kod nervne napetosti, razdražljivosti, stresa. Njena efikasnost je potvrđena kod padavice, histerije, grčevitih bolova u predelu srca, grčeva u disajnim putevima, nervozi koja se ispoljava na želucu i crevima. Za nesanicu se kombinuje sa kamilicom u vidu umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog pritiska i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom, valerijani se mogu dodati lipa i glog za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Utiče na smanjenje krvnog pritiska, pa osobe koje inače imaju tegobe izazvane niskim krvnim pritiskom treba da vode računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom.

Upotrebljava se za različita stanja:

  • pri opštoj uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usled razdraženosti,
  • pri nesanici koja je posledica nervoze,
  • pri živčanim srčanim tegobama propraćenim lupanjem srca i osećajem straha u predelu srca

Kako deluje valerijana?

Valerijana ispoljava sedativno i spazmolitičko dejstvo. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju teskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane teskobom.
Zbog svog sedativnog (uspavljujućeg) dejstva valerijana smanjuje pažnju i koncentraciju, pa je ne treba uzimati pre vožnje, upravljanja nekim spravama i mašinama, kao i drugim radnjama u kojima se zahteva visoka koncentracija. Valerijana pokazuje sedativno-hipnotičko dejstvo, anksiolitičko (smanjuje strahove i napetost), antidepresivno, antikonvulzivno i spazmolitičko (smanjuje grčeve). Ispoljava i efekat na smanjenje krvnog pritiska.

Šta kažu naučna istraživanja?

Nemačka komisija E odobrila je valerijanu za upotrebu kod nesanice, nervoze, uznemirenosti. Neki fitoterapeuti je preporučuju i kod hipohondrije. Većina istraživanja pokazuju da uzimanje valerijane skraćuje početak sna i poboljšava subjektivni kvalitet sna. Najbolji efekat se postiže pri upotrebi 400-900mg ekstrakta valerijane do 2 sata pre spavanja. Ona ne smanjuje nesanicu brzo kao benzodiazepini. Često se kombinuje sa drugim sedativnim biljkama, kao što su melisa, hmelj, menta. Valerijana popravlja kvalitet sna kod pacijenata koji su skoro prestali sa benzodiazepinima. Posle smanjivanja doze benzodiazepina tokom dve nedelje, 300mg ekstrakta valerijane podeljeno u tri dnevne doze može subjektivno poboljšati kvalitet sna.

Kako se koristi valerijana?

Kao čaj: 2-3g korena valerijane na šolju vode, nekoliko puta dnevno. 20-30 kapi tinkture, tri puta na dan za smirenje ili po potrebi. Kod nesanice 1-2 sata pre odlaska na spavanje 30 kapi tinkture. Čaj odoljena ima prilično jaku aromu i ukus, pa ako njegova aromatičnost ne odgovara uvek možete upotrebiti tinkturu ili kapsule. U komercijalnim preparatima često se kombinuje sa matičnjakom, glogom i hmeljom.

valerijana

U kojim slučajevima se ne sme koristiti valerijana?

Valerijana se ne sme koristiti u trudnoći, dojenju, pri istovremenoj primeni sedativa, barbiturata, narkotika. Ne izaziva fizičku zavisnost, ali ponekad se ljudi previše oslanjaju na valerijanu. Ne treba je uzimati u dugotrajnim razdobljima bez otkrivanja pravog razloga napetosti.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni valerijane?

Velike doze mogu izazvati glavobolje, nemir, uzbuđenost, nesanicu, teškoće sa buđenjem, midrijazu. U slučaju bilo kog simptoma prestanite je koristiti, a samim tim se i simptomi povlače. Valerijana obično nema negativni uticaj na reakciono vreme, reagovanje i koncentraciju jutro posle uzimanja. Ne treba je koristiti pre vožnje ili upravljanja motornim vozilom. Posle duže upotrebe dozu treba postepeno smanjivati.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati valerijanu?

Alkohol pojačava dejstvo valerijane, pa treba izbegavati istovremenu primenu. Takođe, istovremena upotreba benzodiazepina, hipnotika, antipsihotika i drugih depresora CNS-a je kontraindikovana.

Napomena

Kod pacijenata koji koriste visoke doze sedativa – benzodiazepina (Bensedin, Lexilium, Lexaurin, Bromazepam, Lorazepam, Diazepam, Apaurin) vremenom dolazi do razvoja tolerancije na postojeće doze i stiče se subjektivan utisak da su organizmu potrebne sve veće i veće doze. Na ovaj način ulazi se u začarani krug zavisnosti, pri čemu pacijenti pate od nesanice ukoliko nisu uzeli lek. Benzodiazepine nije preporučljivo uzimati svakodnevno, već samo po potrebi. U slučaju postojeće zavisnosti treba postepeno smanjivati doze istih. Valerijana može pomoći pri odvikavanju od sredstava za umirenje.
Vozačima se savetuje da valerijanu ne uzimaju bar 2 sata pre vožnje.

Now Kava-kava protiv stresa (60 kapsula)

šifra proizvoda 00190
2.800,00 RSD
Na lageru
1
Detalji o proizvodu
  • Kava-kava je narodni lek za anksioznost i nesanicu na pacifičkim ostrvima.Specifična je po tome što smiruje nervnu napetost, a ne dovodi do uspavljivanja,tj.ne smanjuje mentalne sposobnosti,pa ga koriste i studenti,poslovni ljudi, stručnjaci.Nema opasnosti za vozače motornih vozila,obezbedjuje miran san bez propratnih posledica(u vidu mamurluka,loše koncentracije,depresije).Deluje opuštajuće, a da pri tome bistri um i izoštrava mentalne sposobnosti.Iz korena kava-kave (Piper methysticum) se ekstrahuju kavalaktoni, čiji se standardizovani ekstrakt 30-90% koristi za proizvodnju kapsula. Kava-kava se koristi za poboljšanje raspoloženja, zadovoljstvo i opuštanje. Nekoliko studija je potvrdilo da je kava-kava efikasna u tretmanu anksioznosti, nesanice, nervoze i sličnih stanja.Efekti ekstrakta kava-kave su blaga sedacija, poboljšano raspoloženje, poboljšanje opažanja i mišljenja. Kao i benzodiazepini i kava-kava deluje opuštajuće na mišiće, anestetički, antikonvulzivno i anksiolitički istraživanja su pokazala da kavalaktoni potenciraju dejstvo GABA, ali ne podižu nivoe dopamina i serotonina. Dugotrajna upotreba kavalaktona ne smanjuje kognitivne sposobnosti, ali je povezana sa povećanjem enzima jetre. Stoga se savetuje pravljenje pauze posle kontinuirane upotrebe od nekoliko nedelja (nakon 4 nedelje upotrebe napraviti pauzu od 2 nedelje).Kava-kava može delovati na povećanje pažnje i koncentracija, a u većim dozama i blago euforično. Prema jednoj studiji kava-kava i diazepam imaju isto dejstvo na mozak i na sličan način dovode do smirenja uma. Studija iz 2004. je pokazala da za razliku od benzodiazpina, ekstrakt kava-kave dovodi do poboljšanja raspoloženja i povećava kognitivne sposobnosti (budnost, pažnju, koncentraciju). Preliminarna istraživanja ukazuju da kava-kava poboljšava kvalitet sna i skraćuje vreme potrebno da se zaspi.Interakcije sa lekovimaKada se koristi kava-kava ne savetuje se istovremena upotreba antikonvulziva, alkohola, benzodiazepina i drugih depresora CNS-a, antipsihotika, levodope.KontraindikacijeOštećenja jetre, hepatitis, ciroza. Istovremeno uzimanje lekova koji dovode do povećanja jetrenih enzima.OprezU slučaju bilo kakvog oštečenja jetre ne savetuje se upotreba kava-kave.Upotreba: 1 kapsula 1-2 puta dnevno, nakon 4 nedelje napraviti pauzu od 2 nedelje.Pakovanje:60 kapsulaProizvodjač:NOW foods
Sačuvaj ovaj proizvod za kasnije