Deca nemaju razvijen osećaj da treba da se čuvaju od ultarvioletnog sunčevog zračenja, pa ih treba stalno mazati zaštitnim kremama i čuvati na suncu.

Rizik od preteranog izlaganja UV zračenju ne treba zanemarivati, jer “koža pamti”. Dokazano je da su opekotine iz detinjstva povezane sa povećani rizikom za razvoj melanoma, najozbiljnijeg oblika raka kože. Opekotine sa plikovima su najopasnije, ali ni obične opekotine nisu poželjne.

Osnovne stvari u zaštiti od sunca

Najvažnije je naravno čuvati decu da ne budu napolju u vreme najjačeg sunca, ako je moguće da budu u senci, da uzimaju dosta tečnosti zbog mogućnosti dehidriranja i naravno da se mažu zaštitnim kremama protiv UV zračenja sunca.

Zaštitne kreme protiv UV zračenja

Da li ste znali da se faktor zaštite od sunčevog UV zračenja manji od 6 više ne smatra za faktor (jer je to sada postalo suviše slabo)? Bebe do 12 meseci nije preporučljivo izlagati suncu, u smislu voditi na plažu u periodima najintenzivnijeg zračenja. Kod male dece preko 1 godine treba koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom, SPF preko 30, a preporučljivo je i SPF 50+, koji u potpunosti odbijaju UV zračenje.

Dečja koža je posebno nežna i osetljiva

Smatra se da dečija koža do šeste godine polako razvija mehanizme zaštite na suncu, a pre šeste godine dečiju kožu je potrebno intenzivno štititi sredstvima sa visokim faktorima zaštite. Medicinski stručnjaci kažu da se 80% UV zračenja apsorbuje u detinjstvu, pa opekotine zadobijene u tom periodu znatno povećavaju rizik za razvoj malignih promena kasnije.

Roditelji obično misle da ako dečiju kožu namažu kremom sa zaštitnim faktorom, dete može bezbrižno da se igra na suncu. Ali to nije baš tako, usled znojenja, igranja u pesku, brisanja peškirom… smanjuje se koncentracija zaštitnog faktora na koži, pa posle nekog vremena dete više nije zaštićeno. UV zraci se odbijaju o površinu vode i pesak, pa i u senci postoji oko 60% UV zračenja koje je prisutno na osvetljenom delu plaže.

Vodootporna krema ne znači da se maže samo jednom dnevno

Čak i ako na kremama piše da su vodootporne, to „vodootporno“ znači da se sa njima može biti u vodi oko 45 minuta. Mažite decu kremama sa zaštitnim faktorom obavezno pre ulaska u vodu i posle izlaska iz vode. Razmak između mazanja je uslovljen i intenzitetom sunčevog zračenja, geografskom širinom (nije isto u Egiptu i na Jadranu), mesecom (u septembru je manje opasno nego u julu). Kada mažete dete kremom posebno treba obratiti pažnju na lice, vrat, ramena, a vrlo često usne, nos i uši ostaju nenamazani. Naravno, uvek važe opšte preporuke da od 11-16 sati deca ne treba da budu na suncu. Dečja koža je mnogo tanja, pa treba da se koriste faktor 40 ili više, u zavisnosti od fototipa kože.

Kako da dete bude bezbedno na suncu ?

Decu treba mazati zaštitnim kremam sa faktorom 40 ili 50 i mazanje treba ponavljati svaka 2 sata, u zavisnosti od intenziteta sunčevog zračenja i fototipa kože deteta i češće. Treba znati takodje da iako na kremi piše da je faktor 50 ako se ne nanese u dovoljnoj količini, smanjuje se koncentracija pa na koži ne bude zaštitni faktor 50, već manje. I samim tim krema treba češće da se nanosi.

Deca uče na primeru roditelja

I najvažnija stvar, deca uče na osnovu primera. Ako se roditelji ne mažu kremama za zaštitu na suncu, ni deca neće imati od koga da vide da to treba da se radi. Isto tako, ako roditelji neće da se sklone sa sunca u vreme najvećeg intenziteta zračenja od 11-16 sati, ni deca neće misliti da je to bitno i neće hteti da se sklone sa sunca.