Značaj imunološkog sistema

Zdrav imunološki sistem čini osnovni preduslov za zdravlje čoveka, kao i dug i kvalitetan život. Osnovni preduslov za zdravlje organizma u sezoni prehlade i gripa je svakako dovoljno sna i odmora, pravilna ishrana, što manje stresa, umerena fizička aktivnost. Različiti multivitaminski i multimineralni preparati služe za dopunu određenih vitamina i minerala, ako u organizmu postoji njihov nedostatak. Ukoliko je organizam dobro pripremljen za sezonu prehlada, naročito ako ima dovoljno antioksidanasa (vitamin C, vitamin E, cink) manje su šanse da će doći do razvoja infekcija. Postoje i prirodni imunostimulatori, koji dovode do povećanog stvaranja odbrambenih ćelija. To su ehinacea,propolis, matični mleč.

Dobro funkcionisanje imunog sistema je neophodno za očuvanje zdravlja. Imuni sistem stvara prirodnu barijeru koja sprečava prodor mikroorganizama i razvoj bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Imuni sistem takođe ima ulogu u sprečavanju širenja maligno transformisanih ćelija, koje ako se ne iskorene na vreme mogu dovesti do razvoja kancera. Dakle, to je jedan složen sistem, koji omogućava očuvanje zdravlja. Ukoliko dođe do greške i ovaj sistem počne neku neškodljivu supstancu da doživljava kao napadača, to se naziva alergija. U takvim slučajevim dolazi do pokretanja imunološkog odgovora i nepotrebnog, preteranog reagovanja na određenu supstancu, koja se manifestuje zapušenim nosom, preteranim stvaranjem sekreta, kašljem, alergijskim konjuktivitisom, osipom.

Loš imunitet je preduslov za dobijanje infekcija

U nekim slučajevima organizam može da prestane da prepoznaje svoje ćelije i da ih doživi kao napadače, pri čemu dolazi do autoimunog odgovora. Ukoliko je oslabljena aktivnost imunološkog sistema, podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i tzv. autoimune bolesti.

alergija

Ako dođe do narušavanja imuniteta, tj. do slabljenja prirodnih mehanizama odbrane, organizam postaje podložan virusima i bakterijama. U normalnim stanjima naš imunološki sistem svakodnevno dolazi u kontakt sa brojnim bakterijama, virusima, maligno mutiranim ćelijama, stranim materijama koje mogu biti štetne, ali ih on uspešno onesposobljava. Ako imunološki sistem oslabi, organizam ne uspeva da se izbori sa izazivačima bolesti i tada dolazi do ispoljavanja bolesti. Neke biljke imaju svojstva da stimulišu imuni sistem na proizvodnju odbrambenih ćelija, “specijalaca” za borbu sa virusima, bakterijama, malignim ćelijama. Ukoliko organizam ne uspe da stvori dovoljan broj ovih “specijalaca” za određenu vrstu virusa ili bakterije, napasnici će dobiti priliku da se prenamnože i da dovedu do bolesti.

Ehinacea

Ehinacea je moćni prirodni imunostimulans, a pored toga pokazuje i antibakterijska i antiupalna svojstva.

Beta glukani

Beta glukani su aktivni principi u gljivama poreklom iz Japana (Reiši, Šitake), a imaju svojstva da stimulišu stvaranje “ćelija ubica” – koje uništavaju maligno transformisane ćelije, tj. ćelije raka.

Astragalus

Astragalus ima imunomodulatorno svojstvo, tj. utiče na preusmeravanje reakcije preosetljivosti/ alergije, na druge imunološke puteve, čime se sprečava razvoj alergijskih simptoma (kijanje, curenje iz nosa, kašalj, osip, nadražene oči, otoci). Korisno je početi ga konzumirati pre očekivane sezone alergija, a ukoliko je alergija već ispoljena uzimaju se povećane doze.

Deca su posebno ugrožena, jer nemaju razvijen imuni sistem i često podležu infekcijama. Kao posledica javlja se preterana upotreba antibiotika, kojoj sledi razvoj rezistencije (bakterije postaju imune na dejstvo određenog antibiotika). Korisno je zaštititi dečiji organizam povećanjem imuniteta. To se može postići upotrebom propolisa, ehinacee, C vitamina, ulja ajkuline jetre.