Da li znate da lekovi koji se koriste u terapiji gastritisa uglavnom spadaju u grupe lekova čije se dejstvo ispoljava na smanjenje lučenja želudačne kiseline (Ranisan, Controloc, Nexium…)? 

I onda se čeka da se sluznica sama obnovi kada je manje izložena jako kiselom sadržaju kakav nastaje u želucu posle obroka (tj. posle izlučivanja hlorovodonične kiseline). 

A šta je sa smirivanjem već postojeće upale? Za to možemo pozvati u pomoć biljne saveznike. U ovom tekstu obratićemo pažnju na tri efikasne biljke koje mogu da utiču na smanjenje upalnih procesa želudačne sluznice. 

Kamilica – (Matricaria recutita L., Asteraceae)

Kamilica sadrži etarsko ulje (do 1%), sa hamazulenom i bisabololom kao glavnim komponentama koje deluju protivupalno, flavonoide (do 4%) koji deluju na smanjenje grčeva i sluzi (do 10%) koje oblažu želudačnu sluznicu. (1) Monografija Evropske agencije za lekove navodi kamilicu kao tradicionalno biljno sredstvo kod blažih gastro intestinalnih tegoba poput nadutosti i blažih grčeva. (eng. Traditional herbal medicinal product used for the symptomatic treatment of minor gastro-intestinal complaints such as bloating and minor spasms.) A Farmaceutski fakultet je u tekstu odobrene deklaracije za Gastro čaj, naveo formulaciju “doprinosi normalnoj funkciji gastrointestinalnog trakta.” što je verovatno prevod neke izjave koja je odobrena u EU.  

Cvet kamilice

Čaj od kamilice je među omiljenima zbog lekovitih svojstava i prijatnog ukusa. Savetuje se upotreba čaja pripremljenog od 3 grama cveta kamilice, sa 150 ml tople vode, 3-4 puta dnevno. 

Kamilica se primenjuje u obliku čaja, tinkture i ekstrakata. U čajnim mešavinama za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta često se nalazi i kamilica, kao u Gastro čaju.

Slatki koren – (Glycyrrhiza glabra L., Fabaceae)

Slatki koren sadrži triterpenske saponozide (glicirizin) i flavonoide (flavanoni, halkoni, izoflavonoidi). Komponenete slatkog korena sprečavaju širenje upalnih procesa, kakvi se javljaju kod gastritisa i ispoljavaju gastroprotektivnu aktivnost. Monografija Evropske agencije za lekove navodi za slatki koren tradicionalni biljni medicinski proizvod za olakšanje digestivnih simptoma uključujući osećaj pečenja i dispepsiju (Traditional herbal medicinal product for the relief
of digestive symptoms including burning sensation and dyspepsia.)

Slatki koren se primenjuje u vidu čaja, ekstrakta, suvog ekstrakta. Kao čaj priprema se tako što se 2-4 grama slatkog korena prelije sa 150 ml vrele vode, 3 puta na dan. Slatki koren ne sme da se koristi u kontinuitetu duže od 4-6 nedelja. Slatki koren ne treba da koriste osobe koje koriste: lekove za izbacivanje vode (tiazidni diuretici i diuretici Henleove petlje), kardiotonične heterozide. Kontraindikacije su: hronična oboljenja jetre, ciroza, hipokalemija, oboljenja bubrega, trudnoća, hipertenzija. Pre upotrebe konsultujte lekara ili farmaceuta. 

Seme lana – (Linum usitatissimum L., Linaceae) 

Seme lana sadrži masno ulje, proteine, sluzi. Za oblaganje želudačne sluznice koristi se zbog sadržaja sluzi. Dve, tri supene kašike semena lana preliju se sa 200-300 ml vode. Nakon stajanja od 30 minuta, rastvorena sluz se odlije i koristi. Pri unošenju lana potrebno je uneti i dovoljne količine tečnosti, jer seme lana bubri pa u nedostatku tečnosti može dovesti do zatvora. Kontraindikacije su: ileus, opstrukcija kolona. 

Monografija EU semena lana kaže da je lan tradicionalni biljni medicinski proizvod koji se koristi kao sluzni preparat za olakšanje simptoma blagih gastointestinalnih tegoba. (eng. Traditional herbal medicinal product used as a demulcent preparation for the symptomatic relief of mild gastrointestinal discomfort)

Seme lana

Ovo su primeri efikasnih biljnih sredstava za smirivanje upale želudačne sluznice, gastritisa. Ako upala traje duže vreme može da pređe u hronični gastritis. Najčešći uzročnik gastritisa je bakterija Helicobacter pylori. Oko 50% čovečanstva je njome inficirano, a smatra se da Helicobacter pylori uzrokuje više od 80% slučajeva gastritisa. Heliko herba čaj, dodatak ishrani, sadrži biljke koje deluju antimikrobno i antibakterijski, kao što su lavanda, majčina dušica i žalfija. Na neke ljude ova bakterija ne utiče, to jest žive sa njom a da ni ne znaju jer nemaju nikakvih simptoma. 

Upala želudačne sluznice može da se javi i zbog stresa, jednostavno neki od nas su skloni da “stomakom” reaguju. Ljudi kojima je najoseljiviji solarni pleksus, često razviju gastritis ili čak čir. Ali ovom temom ćemo se detaljnije baviti u nekom drugom blog postu. 

Ako vas ova tema interesuje pripremam online edukaciju “Biljni saveznici gastrointestinalnog trakta”, u kojoj će detaljno biti predstavljene biljke koje deluju na želudac i creva.

Autor: Jovana Vlaškalić Korica, mag.farmacije

Literatura:

1- Racionalna fitoterapija u apotekarskoj praksi IV, Primena biljnih lekova kod gastritis i ulkusa, doc.dr Zoran Maksimović, Institut za farmakognoziju, Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu 2008.   

2. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/draft-community-herbal-monograph-matricaria-recutita-l-flos-first-version_en.pdf

3. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-glycyrrhiza-glabra-l/glycyrrhiza-inflata-bat/glycyrrhiza-uralensis-fisch-radix-first-version_en.pdf

4. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-linum-usitatissimum-l-semen_en.pdf