Pitanje

 

GODISTE: 1970

POL: muški

MOJA DIJAGNOZA JE: anksioznost, napetost, pad tolerancije na frustracije, distrofija.

TEGOBE TRAJU: 15-16 meseci

DOSADASNJIM LECENJEM SAM USPEO DA: 50-60%

LEKOVI KOJE KORISTIM SU: zoloft 50mg, rivotryl 4*1/2 od 2 mg, sada uglavnom 1 mg dnevno. (ranije i ksalol i flunirin 20mg)

PRIRODNI LEKOVI KOJE KORISTIM SU: valerijanu

INTERESUJE ME: zanima me kava-kava da li sme da se uzima i kako doći do nje, vidim da je dobra za anksioznost i da li su lekovi koje pijem štetni po zdravlje i da li spadaju u vrstu zavisnih lekova? Sve mi se ovo pojavilo 4 godine posle teskih telesnih povreda i 2 operacije koje su usledile.Radim i veoma odgovoran posao, gde su stresovi sastavni deo posla. Da li imate jos neki savet?

Odgovor

Kava-kava još uvek nije dovoljno ispitana, mada je se u nekim krajevima uspešno primenjuje, u pojedinim zemljama je zabranjena zbog toksičnosti za jetru (Švajcarska, Nemačka). Pošto već uzimate lekove koji deluju smirujuće na centralni nervni sistem, ne bi trebalo da dodatno uzimate kava-kavu jer ona može još da sedira, tj. da se čovek oseća uspavan, smanjenih kognitivnih sposobnosti…

Generalno, dobro je što se doza Rivotrila smanjila. Kod lekova se uvek procenjuje da li je veća korist ili šteta od njihove primene. Po mogućnosti trudite se da se doza Rivotrila i nadalje smanjuje.

Ako smatrate da je napetost i anksioznost nastala kao posledica povrede pre 4 godine, možda da probate sa nekim hobijem ili sportom (rekreativno iz zadovoljastva) koji bi vam prijao i omogućio da povratite samopouzdanje u telesne sposobnsoti. Ili da se posavetujete sa psihologom (ako već niste i ako postoji mogućnost), o uzrocima koji su doveli do anksioznosti. Na taj način se mogu ukloniti uzroci koji izazivaju simptome napetosti, a onda više nema potrebe ni za lekovima. Naravno, to je mnogo lakše reći nego učiniti, ali treba biti uporan.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.