Izaberite stranicu

Za šta se upotrebljava artičoka?

Artičoka se koristi kod poremećaja varenja, nadutosti, zastoja žuči, povećanog nivoa masti u krvi, kao blag diuretik, a utiče i na smanjenje količine uree u krvi. Koristi se i kod oboljenja jetre, stimuliše stvaranje i lučenje žuči, pa se koristi preventivno protiv žučnih kamenaca. Pošto dovodi do pojačanog stvaranja žuči, reguliše varenje i smanjuje osećaj nadutosti, mučnine u stomaku. Primenjuje se kod ateroskleroze, jer dovodi do smanjenja nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Kako deluje artičoka?

Artičoka deluje na poremećaje varenja, smanjuje mučninu, nadutost i stomačne bolove. Poboljšanje nastaje posle primene u trajanju od 2 do 8 nedelja. Artičoka utiče na smanjenje ukupnog holesterola i LDL holesterola (“loš holesterol”), kao i na odnos LDL:HDL (“loš” holesterol : ”dobar” holesterol) tokom primene od 6 do 12 nedelja.

articoka

Šta kažu naučna istraživanja?

Artičoka pokreće oslobađanje žuči iz žučne kesice i na taj način reguliše varenje, smanjuje pojave nadutosti, bola. Neke komponente artičoke bi mogle uticati na smanjenje sinteze holesterola. Prema nekim istraživanjima artičoka bi mogla imati i zaštitno dejstvo na ćelije jetre.

Kako se uzima artičoka?

Kod poremećaja u varenju 320-640mg ekstrakta lista artičoke 3 puta dnevno. Kod povećanog nivoa masti u krvi koriste se oko 1800mg dnevno podeljeno u nekoliko doza.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti artičoka?

Ne preporučuje se dojiljama, osobama sa oštećenjima jetre i bubrega. Artičoka stimuliše protok žuči, pa može dovesti do pokretanja postojećeg kamena u žuči. Stoga, artičoku ne treba koristiti kod opstrukcije žučnih puteva, kod postojećeg peska ili kamena u žuči.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni artičoke?

Artičoka može izazvati alergiju, a povećan rizik je kod osoba koje su alergične na biljke iz familije glavočika (kamilica, neven, ehinacea).

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati artičoku?

Nisu poznate interakcije sa lekovima.

Preparati za snižavanje holesterola u krvi

Reishi Ganoderma Lucidum 100 g prah

šifra proizvoda 00243
1.200,00 RSD
Na lageru
1
Detalji o proizvodu

Reishi gljive se koriste od davnina u Kini i poznate su kao "Lek kraljeva", jer su u davna vremena bile dostupne samo kraljevima. Reishi gljive se koriste za regulaciju holesterola i triglicerida u krvi, za regulaciju krvnog pritiska, za jačanje imuniteta, a posebno su postale poznate pošto je dokazano njihovo zaštitno dejsto protiv nastanka ćelija raka. Danas se reishi preporučuju kako preventivno protiv malignih mutacija, tako i tokom hemoterapije za lakši oporavak organizma. Zbog svojih imunostimulativnih svojstava reishi gljive se koriste i kod raznih bakterijskih i virusnih infekcija, tj. kao prirodni antibiotik.

Neki naučnici visoku delotvornost reishi gljiva povezuju sa viskom koncentracijom organskog germanijuma, koji je neophodan za iskorištavanje kiseonika u svakoj ćeliji ljudskog organizma.

Reishi gljive se koriste kao pomoćno lekovito sredstvo za vreme hemoterapije i radioterapije za smanjenje neželjenih dejstava kao što su zamor, gubitak apetita i sklonost ka infekcijama. Pošto hemoterapija ima brojna neželjena dejstva na zdrava tkiva u organizmu, reishi se primenjuje za smanjenje ovih neželjenih dejstava i lakše podnošenje hemoterapije. Reishi gljive se koriste za poboljšanje kvaliteta života pacijenata, čak i u završnim fazama bolesti.

Reishi gljive se primenjuju kod ciroze jetre, hepatitisa i raznih drugih oboljenja jetre, za stimulaciju regeneracije hepacita- ćelija jetre.

Način pripreme: Lisitće reishi gljive potopiti u vodu ( 5g na 5-6 dl vode ) i ostaviti je preko noći. Kuvati je na slaboj vatri 60 min., nakon čega se može konzumirati. Ovako dobijen čaj se može zasladiti medom, a preporučljivo je dodati limun ili vitamin C radi bolje apsorpcije aktivnih sastojaka. Preventivno se koristi 5g reishi gljive dnevno, a kod već postojećih oboljenja 15g i više. Ne može se predozirati. Ista količina reishi gljive može se kuvati dva puta, jer i drugi put oslobađa lekovite sastojke.

Savet: Napitak pripremiti za najviše 3 dana, obavezno je držanje u frižideru a preporučuje se da se napitak zagreje pre kozumiranja. Preporučuje se konzumiranje pre jela osim za osobe sa stomačnim problemima koje bi trebalo da napitak koriste posle jela.Napitak začiniti medom i isceđenim limunovim sokom za bolji ukus napitka, nikako rafinisanim šećerom.

Sačuvaj ovaj proizvod za kasnije