Izaberite stranicu

Floriterapija

Floriterapija ili lečenje cvetnim esencijama je isceljujuća tehnika koja postoji od 30-tih godina prošlog veka i njenim začetnikom se smatra engleski lekar, homeopata i vizionar Edvard Bah. Od tada do danas floriterapija „cveta“ u svetu i danas postoje brojne linije cvetnih esencija poznate kao Kalifornijske, Francuske, Australijske, Indijske, Cvetne esencije sa Anda, itd.

U Srbiji postoji praksa korišćenja tzv. Bahovih a u stvari Britanskih cvetnih esencija i Kalifornijskih cvetnih esencija. Ali da li znate da od nedavno postoji autentična linija cvetnih esencija sa Balkana?

Mnogi poznavaoci isceljujućih dejstava hrane smatraju da je od presudnog značaja za organizam da se redovno koristi ona hrana sa podneblja na kome se živi. Isto tako je vrlo važno da se u što većoj meri isključivo koriste lekovite biljke sa podneblja na kome osoba koja koristi lekovite biljke živi. Samim tim su svima nama sa ovog podneblja najkompatibilnije po svojoj energetskoj vibraciji i lekovitom delovanju endogene biljke sa Balkana.

Iz tog razloga je Udruženje za promociju floriterapije L.A.T.I.C.E iz Beograda (www.floriterapija.com) kreiralo prvu liniju cvetnih esencija sa podneblja Balkana. Balkanske Cvetne Esencije broje 40, sa posebnom pažnjom izabranih lekovitih cvetnica Balkana, od kojih su napravljene izvanredne cvetne esencije za raznovrsne fizičke i psihološke probleme. „Svaka boljka ima svoju biljku“, je narodna mudrost koja govori da u svom okruženju možemo naći mnogo biljaka koje su u stanju da izleče veliki broj oboljenja, biljke koje deluju kao antioksidanti, detoksikansi, imunomodulatori itd. Da pomenemo samo neke od lekovitih biljaka od kojih su napravljene Balkanske cvetne esencije: zdravac, gorocvet, kosovski božur, zova, bagrem, lipa, čuvarkuća, kopriva, itd.

Zaštitni znak linije Balkanskih Cvetnih Esencija je cvet kosovskog crvenog božura. Iako je cvet crvenog božura koji se na kineskom zove Mu Tan i u prevodi znači „prelepo“, jedan od nacionalnih cvetova u Kini i tamo simbolizuje bogatstvo, prosperitet i čast, cvet od koga je napravljena cvetna esencija božura u okviru linije Balkanskih Cvetnih Esencija spada u autohtonu vrstu koja raste samo na Kosovu. Sem svoje autohtonosti, kao cvetna esencija je od izuzetne koristi za razvoj zdrave duhovnosti u materijalistički orijentisanom svetu. Takođe jako kvalitetno promoviše lični rast i razvoj tako što iznosi na površinu latentne skrivene potencijale osobe. Koristi se i za decu sa problemima hiperaktivnosti, poremećajima pažnje i drugim razvojnim problemima kod dece..

Evo još nekih primera dejstva Balkanskih Cvetnih Esencija:

Balkanska Cvetna Esencija Kukurek pre svega pomaže razumevanje procesa starenja i razumevanje duhovnih aspekata starenja, čime se „vreme“ doživljava kao saradnik a ne ka neprijatelj. Odlična je za depresiju kod starijih ljudi ili depresiju izazvanu procesom starenja. Takodje je dobra i za sve vrte neprimerenog ponašanja koje su posledica straha od starenja, kao sto su estetske operacije, rigorozno vežbanje, izgladnjivanje organizma itd….

Balkanska cvetna esencija Žuta Kana je izuzetna za razne probleme zavisnosti, kao što su na primer zavisnost od kockanja, alkohola, droga, seksa, posla, kupovine, partnera, itd. Može da pomogne i za psihološku zavisnosti od medicinskih lekova, kao što su na primer sedativi. Deluje tako što razbija cikluse zavisnosti. Takođe je od pomoći i kod zavisnih tipova ličnosti kojima pomaže da oslonac i snagu nađu u sebi… …

Balkanska Cvetna Esencija Brokoli razrešava odnos očeva i ćerki. Posle odnosa žene sa sopstvenom majkom, odnos oca i ćerke spada u najvažnije životne odnose svake žene. Iskustva iz tog odnosa boje ženin doživljaj svih muškaraca sa kojima se susreće u životu, a posebno utiču na njen ljubavni život i u roditeljstvu na odnos prema sinovima. Cvetna esencija Brokoli isceljuje dve vrste poremećaja u odnosu otac-ćerka. To bismo mogli da zamislimo kao dve strane istog novčića. S jedne strane, imamo tate koji su bili previše zaštitnički u svom odnosu prema ćerkama pa one odrastaju u žene kojima je potreban „tata“ da pazi na njih, bude njihov zaštitnik i životni heroj. Posledica toga je nepreuzimanje odgovornosti za sopstveni život. S druge strane, imamo tate koji nikada nisu bili „tu“ za svoje ćerke, bez obzira da li su ti razlozi bili objektivne ili subjektivne prirode, da li je njihova odsutnost bila fizička ili samo emotivna. Posledica toga je doživljaj „napuštenosti“ u životu. Cvetna esencija Brokoli deluje tako što oslobađa srce „napuštene“ ćerke i omogućava ženi da preuzme odgovornost za sebe i svoj život.

Svi oni koji žele da se uvere u lekovito dejstvo Balkanskih Cvetnih Esencija ili da se pridruže prvoj grupi praktičara Balkanskih Cvetnih Esencija, detaljnije informacije mogu dobiti na sajtu Udruženja Latice.

Floriterapija .. Udruženje L.a.t.i.c.e

Šta je floriterapija i kako se koristi?

Po teoriji dr Edvarda Baha, koji je tridesetih godina prošlog veka izučavao i pronašao dejstvo 38 cvetnih esencija, u osnovi fizičkih i psihičkih poremećaja se nalazi nesklad između duše i uma. Bolest je samo površinski odraz stanja u nama. Cvetne esencije deluju na principu otkrivanja uzroka neuravnoteženosti i regeneracije iznutra.

Nakon dr Edvarda Baha i njegovih Britanskih cvetnih esencija, poznatih i kao Bahove kapi, u svetu su počela istraživanja dejstva cvetnih esencija sa raznih podneblja. Tako danas postoje Francuske cvetne esencije, Australijske, Indijske.

Sedamdesetih godina, Ričard Kac i Patricija Kaminski su u Kaliforniji, u saradnji sa grupom lekara, homeopata, psihologa i psihoterapeuta – započeli nova istraživanja. Do danas su utvrdili dejstvo još 104 cvetne esencije, koje se distributiraju u celom cvetu, a od nedavno i kod nas, u okviru udruženja praktičara cvetnih esencija L.A.T.I.C.E..

Floriterapija predstavlja blag, prirodan način lečenja, u okviru koga se koriste esencije od cveća, specijalno izabranog i obrađenog. Cilj je da se obnovi harmonizacija psihe i tela pacijenta. S obzirom da predstavlja holistički način lečenja, deluje na sva tri nivoa – mentalnom, fizičkom i duhovnom.

Poslednjih desetak godina, cvetne esencije širom sveta koristi sve veći broj lekara, psihologa, uopšte terapeuta – koji beleže pozitivne rezultate u radu. U nekim evropskim zemljama, tretmane cvetnim esencijama finansira državna služba zdravstvene zaštite. Cvetne esencije su potpuno neškodljive i mogu da ih koriste i trudnice, i bebe, deca i pacijenti iscrpljeni nakon duge bolesti.

Kalifornijske cvetne esencije se bave problemima savremenog čoveka, kao što su: stres, anksioznost, seksualne disfunkcije, bolesti zavisnosti, partnerski odnosi, problemi dece različitih uzrasta, naročito adolescenata, pomažu ljudima u pronalaženju balansa između profesije i porodice. Mogu da budu od pomoći kod osećaja tuge, raznih strahova, panike…

Cvetne esencije se uzimaju četiri puta dnevno, po četiri kapi. Terapija traje u zavisnosti od potrebe i procene praktičara. Nekada je dovoljna samo jedna terapija u trajanju od mesec dana – da se uspostavi harmonija, da se osoba oseća spokojno i vitalno. U nekim slučajevima je potrebno da se terapija ponovi nekoliko puta.