Pitanje

Pošto se bavim fitnesom, interesuje me koja količina L-karnitina bi za mene bila odgovarajuća? Imam 21 godinu i treniram 5 dana u nedelji, po 2 sata.

Odgovor

Pretpostavljam da se l- karnitin koristi radi sagorevanja masti i za regeneraciju posle treninga. L-karnitin se stvara u organizmu i generalno ga nije potrebno dodatno unositi, ali se smatra da sportisti i rekreativci imaju povećane potrebe zbog intenzivnog treniranja. Kontradiktorni su podaci o njegovoj primeni kod sportista, ali je pokazao poboljšanje srčane funkcije, krvnih sudova, spermograma… Doze koje treba primeniti su vrlo individualne, i zavise od intenziteta treninga, mišićne mase… Početna doza treba da bude ona koja je preporučena od strane proizvođača (1-2 g pola sata pre treninga), pa je postepeno može pomalo povećavati, ako se ukaže potreba. Sam l karnitin nije čudotvoran lek za regulaciju težine i stvaranje mišićne mase bez masti, i mnogi smatraju da je preslab, jer očekuju čudo. Generalno, treba smanjiti unos kalorija, trenirati, a suplementi mogu da pomognu ali veći efekat postižu kombinacije „sagorevača“ (zeleni čaj, guarana,l- karnitin, hrom pikolinat…)

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.