Pitanje

 

MOJA DIJAGNOZA JE: Mom sinu je dijagnostikovana astma. Nema česta gušenja ali mu se zdravstveno stanje pogoršava sa pojavom vlage u vazduhu – pred kišu. Ne guši se već počinje da mu curi nos i da se zakašljava.

TEGOBE TRAJU: od 2-3. godine

DOSADASNJIM LECENJEM SAM USPEO DA: sve redje ima napade ali alergija na pojavu vlage gotovo da ne izostaje pred kišu

LEKOVI KOJE KORISTIM SU: koristio je flixotide sprej a po potrebi ventolin

PRIRODNI LEKOVI KOJE KORISTIM SU: dosta biljnih preparata smo probali za pojačavanje imunog sistema

INTERESUJE ME: zanima me koje su količine cinka koje mogu da dam deci za pojačavanje imuniteta kao i pravilno davanje ovog preparata. SIN: ima 9god. 36kg a ĆERKA: 6,5god a 28kg.ona je zdrava ali kako najavljuju pojavu gripa preduzela bih sve što je u mojoj moći da im pojačam imunitet

Odgovor

Preporučene doze za cink su za decu od 4-8 god. 5 mg, 9-13 god. 8 mg. dnevno, ali imajte u vidu da je pretpostavka da se cink unosi i hranom, pa se i to računa u ukupan dnevni unos. Generalno, cink treba dodatno unositi samo ako postoji pretpostavka da se ne unosi dovoljno ishranom i samo u tom slučaju će dati efekat na pojačanje imuniteta.

Treba samo imati u vidu da dugotrajno uzimanje cinka može smanjiti usvajanje bakra, gvožđa, kalcijuma i dr. dvovaletnih jona, pa se preporučuje da se prave pauze u upotrebi cinka.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.