Izaberite stranicu

Pojedine dijete ne samo da Vam ne pomažu da oslabite, već često vremenom doprinose da dobijete još više na težini. Time ne samo da dobijate suprotan efekat, već i narušavate zdravlje.

Evo nekih znakova koji ukazuju da su dijete koje sprovodite pogrešne:
1. Obećanja da ćete izgubiti mnogo kilograma u nedelju dana uz malo napora. Čak bez ikakvih promena u navikama u ishrani i bez povećanja fizičke aktivnosti ne može doći do bilo kakvih promena u težini.
2. Ako režim ishrane ne predlaže proveru opšteg zdravstvenog stanja pre dijete, verovatno nije odgovarajući, jer dugoročna briga o zdravlju treba biti na prvom mestu.
3. Ako predlaže da izbacite celu grupu namirnica iz svoje ishrane kao što su ugljeni hidrati ili mlečni proizvodi. Umerenost je ključ uspeha i dijete na principu “sve-ili-ništa” neće dati trajne rezultate.
4. Ograničava Vas na određeni režim ishrane bez uzimanja u obzir vaših želja. Nedostatak fleksibilnosti Vam otežava posao i može Vas dovesti u stanje očaja i čak odustajanja.
5. Ako Vas ne vraća na korisne, zdrave navike i promene u načinu života.
6. Smanjuje Vam unos kalorija ispod minimuma koji je neophodan za funkcionisanje organizma. Kada se ovo desi nema načina da se spreči dugotrajno dobijanje masnih naslaga i težine.
7. Ako je u suprotnosti sa zdravorazumskim i medicinskim principima. Hirovite dijete obično ne podržavaju medicinski stručnjaci.
8. Ako efikasnost plana ishrane zavisi od određenih suplemenata i dijetalnih proizvoda. Ne treba da doživotno zavisite od nekog proizvoda da biste izgubili masti.
9. Ako Vam obećava potpuno nerealne stvari.
10. Ako nema naučno objašnjenje o delovanju i kako deluje.

Evo jedan koristan savet ako držite dijetu i vežbate, treba da znate da niskoglikemijski obrok omogućava postepeno povećanje količine šećera u krvi posle obroka.

Dobrobiti od fizičke aktivnosti i uravnotežene ishrane su dobro poznati i osnova su zdravstvenih preporuka. Regulacijom telesne težine smanjuje se rizik od dijabetesa tip 2 i nekih oblika raka, regulišu masti u krvi.

Istraživanja su pokazala da treniranje pre doručka dovodi do sagorevanja većeg broja kalorija, nego posle doručka. Takođe, unošenje hrane sa niskim glikemijskim indeksom pre fizičke aktivnosti, stimulisaće organizam da troši akumulirane masti. Prema istraživanjima vežbanje posle kratkotrajnog gladovanja (kao što je pre doručka) povećava količinu sagorelih masti. Takođe, ako pojedete niskoglikemijski obrok pre vežbe organizam će sagoreti više masti (umesto glukoze). Većina ovih studija je sprovođena na sportistima ili rekreativcima i nijedna studija nije pratila uticaj obroka pre vežbi na metabolizam pre i posle vežbi.

Grupa istraživača sa Univerziteta u Notingemu je pokušala da ispita uticaj obroka pre vežbi na metabolizam masti. Kao što se očekivalo, koncentracije šećera u krvi su bile veće posle visokoglikemijskog obroka nego posle niskoglikemijskog obroka, ali su do početka vežbanja pale na isti nivo. Slobodne masne kiseline u krvi su se smanjile posle niskoglikemijskog i visokoglikemijskog obroka, ali je kod osoba koje su jele niskoglikemijski obrok nivo masti u krvi ponovo počeo da raste dva sata posle vežbe. U tom slučaju organizam sagori više kalorija.

Ukupno uzevši sagorevanje masti je veće posle niskoglikemijskog nego posle visokoglikemijskog obroka. Osobe koje žele da smršaju treba da jedu niskoglikemijske obroke pre vežbanja.