Pitanje

Imam 26 godina, pre 3 meseca mi je ustanovljen povišen krvni pritisak. Prošlog meseca mi je ustanovljen hronični gastritis.Prvo mi je lekar savetovao da pijem tablete rupuruta 4 dnevno,ali mi nije pomogao,potom nexium 1 dnevno,ali je izazvao depresiju i agresivnost,i sada pijem 10 dana Famotidin,malo mi je bolje,ali ne mnogo. Terapija koju sada pijem je: Famotidin 20 mg 1+0+1 Hemokvin 20 1+0+1 Concor Cor 2,5mg 1+0+0 Norvasc 5 mg 0+1+0. Pijem i mešavinu domaćeg čaja apoteke Josif Pančić,ali slabo mi pomaže.Pošto imam povišeni krvni pritisak da li je bolje da pijem čaj od slatkog korena ili kantariona za ublažavanje tegoba.Imam stalni osećaj u stomaku koji je najsličniji osećaju gladi,koji kada uzmem famotidin prestane,ali se posle izvesnog vremena ponovo pojavi.Takodje imam i veliki osećaj pečenja.Želeo bih da napomenem da poštujem režim ishrane kod gastritisa.

Odgovor

Slatki koren je vrlo koristan za zanavljanje želudačne sluznice, ali može da doprinese povećanju krvnog pritiska. Kolike su vrednosti krvnog pritiska bile kad je prepisana terapija i da li sprovodite samokontrolu krvnog pritiska (svakodnevno merenje u isto vreme)? Korisno bi bilo pratiti ove vrednosti i nositi ih lekaru na redovne preglede npr. Jednom mesečno, da bi se korigovale doze i vremenom smanjila ili potpuno ukinula terapija, ako se ispostavi da je pritisak normalan. Lekari ponekad na osnovu jednog merenja donose zaključak o hipertenziji, a samo jedno merenje ne daje realnu sliku (pritisak može biti povećan usled uzbuđenja, trenutnog stresa, uticaj belog mantila…). Ako je pritisak stvarno blago povećan, onda slatki koren ne treba koristiti duže od 2 nedelje, pa pauza 2-3 nedelje. Ako su vrednosti pritiska jako povećane (gornji pritisak preko 160mmHg), onda je bolje ne koristiti slatki koren. Možete piti i 3-4 šolje koncentrovanog čaja dnevno, dok se simptomi (osećaj pečenja i gladi) ne smanje. A možete i ujutro skuvati veću količinu čaja i piti tokom dana, ili poneti u flašici na posao, fakultet … Prijatnog je ukusa, a naziv je i dobio po tome što je sladak. Slatkom korenu se može dodati i malo kamilice, nane. Ako je pritisak izrazito povećan kantarion bi mogao uticati na brže izlučivanje amlodipina (Norvasc), pa ga u tom slučaju ne treba koristiti dok pijete Norvasc. Ako Norvasc nije neophodan u terapiji (pošto se već uzimaju Hemokvin i Concor Cor) krvnog pritiska, onda možete ubaciti i kantarion.A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.