Pitanje

GODISTE: 1955.g.

MOJA DIJAGNOZA JE: tinnitus

TEGOBE TRAJU: od 2007.g.

LEKOVI KOJE KORISTIM SU: urutal sad vestibo 2×1

PRIRODNI LEKOVI KOJE KORISTIM SU: ginko kapi koristio lekove od homeopata

INTERESUJE ME: procitao sam na jednom sajtu da za tinnitus pomaze ginko kapi i kantarijon caj\’da li je to tacno?

Odgovor

Ginko poboljšava moždanu mikrocirkulaciju, pa može da doprinese boljoj prokrvljenosti srednjeg uha, pa se zato primenjuje u terapiji tinnitusa. Probajte sa ginkom, ali ne mora značiti da je problem u cirkulaciji. Nisam našla podatke da se kantarion koristi kod tinitusa, a ako ga koristite vodite računa da on utiče na metabolisanje brojnih drugih lekova (ubrzava njihovo izlučivanje pa oni ne deluju u organizmu, ili usporava izlučivanje, pa lekovi mogu da se nakupe i dovedu do neželjenih, toksičnih dejstava).

Uzrok tinitusa mogu biti bakterijske i virusne infekcije uha, poremećaji u krvnom pritisku ili nivou šećera u krvi, prisustvo stranih tela (čak i u sinusima), posle upotrebe lekova, kod oštećenja ušnih koščica… Prisetite se šta se dešavalo 2007. pre nego što ste prvi put zapazili simptome. Da li ste bili bolesni pre toga, neki stresni događaj, izloženost štetnim materijama…?

Ako ne vidite napredak u terapiji, tražite dalje pretrage (krvna slika, NMR glave…), zakažite pregled kod još nekog otorinolaringologa (da dobijete još neko mišljenje).

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.