Izaberite stranicu

Prehlada i grip su virusna oboljenja

Obična prehlada podrazumeva infekciju i upalu sluznica u nosu i grlu. To je virusno oboljenje, pa nema svrhe koristiti antibiotike (koriste se kod bakterijskih infekcija). Simptomi kao što su crvenilo i bol u grlu mogu biti prvi znaci prehlade. Čaj žalfije može da se koristi za ispiranje grla, a takođe su delotvorni i propolis, ehinacea, žalfija u vidu spreja ili septoleta (tablete za sisanje). Bolni zglobovi, drhtavica, začepljenje nosnih puteva i sekret iz nosa, glavobolja su uobičajeni nastavak, ako organizam ne uspe da savlada virus u početku. Zato je korisno ojačati organizam preventivnim uzimanjem ehinacee 6-8 nedelja, da bi se imuni sistem stimulisao na stvaranje odbrambenih ćelija. Potom se pravi pauza, a po potrebi se može ponoviti kura uzimanja ehinacee.

kijavica

Antioksidansi

Antioksidansi, među kojima je najpoznatiji C vitamin, koriste se radi sprečavanja širenja infekcije i oštećenja ćelijskih struktura. Organizam ga najbolje može iskoristiti iz kapsula sa postepenim oslobađanjem, jer se iz običnih tableta usvoji samo oko 50-60mg, a ostatak se izluči iz organizma. Kora vrbe je bogata salicilatima, jedinjenjem koje je iste strukture kao i Aspirin, prvi i najpoznatiji lek – sinonim za tablete. Zbog toga je njeno dejstvo korisno u cilju smanjenja telesne temperature, bolova i upalnih procesa. Cvet zove se tradicionalno koristi u stanjima prehlade i gripa. Tradicionalna čajna mešavina za prehlade i gripu je napravljena od jednakih delova nane, hajdučke trave i zove, treba je piti dok je vruća, jednu šoljicu svaka dva sata. U slučaju pojačanog lučenja sekreta iz sinusa i nosne sluznice korisno je primeniti inhalacije, uz pomoć čajeva ili etarskih ulja eukaliptusa, timijana, bora, kedra. Beli luk može pomoći usled svog antivirusnog dejstva, naročito je koristan za decu koja često oboljevaju od kašlja i prehlade. Redovna upotreba u sezoni prehlada značajno smanjuje razvoj simptoma i upotrebu antibiotika, pa se time dete štiti i od nepotrebnog razvoja rezistencije na antibiotike. Cink je još jedan značajan imunoprotektiv, koji obezbeđuje zaštitu organizmu.

Prehladu i grip izazivaju virusi

Kao vrsta, ljudi su se prilagodili na prehladu i zavise od nje, jer tako jačaju svoj imunitet za odbranu od drugih, mnogo ozbiljnijih bolesti.
Virusne infekcije prouzrokuju prehlade i grip za kojima mogu uslediti bakterijski uzrokovane upale uha, sinusa i respiratornih organa.
Rhinovirus izaziva 80% infekcija gornjih disajnih puteva, ali uzročnici mogu biti i coronavirus, adenovirus, (para)influenza virus.

Simptom Učestalost
Kašalj Često
Bolovi u grlu Često
Začepljen nos Često
Curenje iz nosa Često
Šmrcanje Često
Rinitis Često
Vrtoglavica Ponekad
Umor Ponekad
Bol u mišićima Ponekad
Glavobolja Retko
Groznica Retko

Najčešći način prenosa je samoinokulacijom u nos ili oči posle kontakta sa zaraženom osobom.

Prevencija

Pravilno i često pranje ruku je najbolji način da se smanji prenošenje virusa, a naročito posle kijanja, kašljanja ili kontakta sa nekim ili nečim što može biti kontaminirano.
Preventivno deluju i redovno vežbanje, antioksidansi (vitamin A,vitamin C,vitamin E, selen, ekstrakt semena grožđa), bioflavonoidi (iz voća), crno vino, visoke doze vitamina C i beli luk ili suplementi belog luka. Prema rezultatima jedne britanske studije, pacijenti koji su uzimali beli luk su imali 70% manje gripa i trajanje je bilo 80% kraće.

prehlada

  • Bolno, crveno grlo, upala grla propolis (kapi, sprej za grlo, pastile), čaj žalfije za ispiranje, sprejevi za grlo na bazi kombinacija propolisa i antiseptičnog lekovitog bilja – žalfije, nane, eukaliptusa, matičnjaka.
  • Zapušen nos, sekret iz nosa – inhalacije (u vrelu vodu se kapne par kapi etarskog ulja eukaliptus, bor, kedar, timijan ili dr), propolis sprej za nos, rastvor morske vode
  • Groznica, temperature – čaj od zove, hajdučka trava, nana, kora vrbe (za temperaturu), čaj od šipka (za nadoknadu vitamina)
  • Protiv upala beli luk, propolis
  • Prirodni imunostimulatori ehinacea, cink, propolis