Pitanje

GODISTE: 1974

MOJA DIJAGNOZA JE: imam povišeni krvni pritisak pre 15dana bio sam na šestomesečnom pregledu za vozače izmedju ostalog merio sam i krvni pritisak 155 -90.Juče 166-100 i baš sam se uplašio. Vozač sam po profesiji malo spavam, neredovno se hranim, ali nisam nervozan .Fizički teško radim, zbog posla koji obavljm malo šetam. Ne pijem alkohol i energetska pića. Pušim paklu, paklu i po dnevno fizički i psihički sam u top formi, ali jednostavno stalno razmišljam o tome. Ne jedem masno i slano. Slatko umereno držim dijetu zbog sebe, visok sam 173, težak 84kg, e da holesterol i trgiliceridi normalne vrednosti. Radio sam test žlezde i ona je u redu. To sam sve radio pre 15 dana a sad ovo poludeo sam.

INTERESUJE ME: preporučite mi sta da radim a da bude efikasno

Odgovor

Dobro je što na vreme počinjete da vodite računa o pritisku. Probajte da postepeno smanjujete cigarete, a bilo bi najbolje da ih i potpuno izbacite. Naime nikotin steže krvne sudove i na taj način povećava krvni pritisak. Probajte malo da smršate, jer vama i ne treba mnogo, dokazano je da regulacija telesne težine često sama reguliše i pritisak, pa nema potrebe za lekovima. Bilo bi dobro da šetate svaki dan bar pola sata- sat, počnite po malo kasnije će vam preći u naviku, pa vremenom možete i produžavati šetnje. Ili neke obaveze umesto autom obavite peške, ako je moguće.


Što se tiče ishrane ubacite u ishranu beli luk, paradajz, banane, a smanjite unos soli. Verovatno će samo ove pobrojane promene u načinu života dovesti do regulacije pritiska, pa nema potrebe da počinjete s lekovima pre vremena, jer je šteta da mladi ljudi počnu rano da piju lekove, pogotovo jer se lekovi za regulaciju pritiska uglavnom piju doživotno.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.