Izaberite stranicu

Mnogi od nas su iskusili neprijatan osećaj nadutosti. Verovatno već znate kakav je to osećaj kad vam stomak odjednom naraste, a vi se osećate teško, napeto i ponekad očajno. Često se javlja i bol u stomaku. I kada se osećate naduto, niste uvek u prilici da ispustite gasove, pa to stvara dodatnu teskobu. Olakšanje se ponekad oseti posle pražnjenja creva.

Nadutost je posebno neprijatna jer vas sprečava u uobičajenim socjialnim kontaktima, a zbog nadutosti možete imati problema i sa oblačenjem. Nadut stomak ne deluje privlačno i može čak da vas spreči da uđete u svoje omiljene pantalone. Kad ste naduti možete imati veći obim struka, i do 5 cm više i kod muškaraca i kod žena. Skidanje u kupaći kostim je poseban problem ako ste naduti.

Ipak, postoje načini da se spreči i zaustavi svakodnevno stvaranje gasova i osećaj punoće i nadutosti u stomaku. Svi znamo da neke vrste hrane jače utiču na pojavu gasova. Osećaj nadutosti nastaje kada se gasovi nakupe u donjem delu crevnih puteva.

Smatra se da je 20% ovog gasa od udahnutog vazduha, a 80% od hrane koju jedemo. Tih 80% nastaje razgradnjom nesvarene hrane pod dejstvom bakterjia u crevima. Takođe, gasovi nastaju kada jedemo nesvarljive ugljene hidrate- skrob, biljna vlakna, celulozu, jer za neke od njih nemamo enzime koji ih vare.

Gazirana pića, veštački zaslađivači, kupus, karfiol, pasulj i druge mahunarke, proizvodi od žitarica i drugo može dovesti do nadutosti. Organizam nema enzima za varenje ove hrane, pa lako nastaju gasovi u crevima. A gazirana pića i sama sadrže gas, koji se može nakupiti u crevima. Netolerancija na laktozu- mlečni šećer može biti još jedan od uzroka nadutosti.

Bezbedni načini za eliminaciju nadutosti

Ako uporno ne možete da se izborite sa nadutim stomakom, probajte sledeće lekovite biljke i medicinski ugalj:

  • Gorke trave za stimulaciju varenja- hajdučka trava, lincura, pelin i druge gorke trave ili jednostavnije čašica pelinkovca ili kašikica švedenbitera pre jela stimulisaće stvaranje enzima koji vare hranu.
  • Karminativne biljke- nana, kamilica, komorač, đumbir, matičnjak i druge biljke koje utiču na smanjenje grčeva i relaksaciju mišića creva. Blagi čaj od nane će uvek smanjiti osećaj težine posle jela.
  • Medicinski ugalj ili aktivni ugalj usvajaju na svoju površinu bakterijske toksine, gasove i time regulišu crevnu floru, ukoliko dođe do prenamnožavanja nekih bakterija crevne flore.

Mlečni proizvodi sa laktozom mogu dovesti do gasova, kod osoba koje imaju intoleranciju na laktozu. Veštački zaslađivač sorbitol takođe može dovesti do nadutosti.  Generalno, jedite sporije, smanjite gazirana pića, temeljno žvaćite i redovno se hranite – sve to će doprineti smanjenju nadutosti. Jogurt se veoma preporučuje ako imate problema sa varenjem, omogućava poboljšanje crevne flore. Zato u svoje obroke obavezno ubacite jogurt.

Ustaljena je zabluda da ćete se osećati više naduto ako pijete više vode. Voda je neophodna za regulaciju probave i sprečavanje zatvora, pa je neophodno unositi dovoljno tečnosti za regulaciju probave, što može imati uticaj i na nadutost. Jedite zatvorenih usta- tako ćete progutati manje vazduha. Nemojte piti sa slavine, već polako iz čaše. Jedite manje zalogaje da biste smanjili količinu vazduha koja se proguta. Neki lekovi mogu dovesti do zatvora i nadutosti: antidepresivi, antihistaminici, preparati gvožđa… Žene tokom ciklusa su obično nadute, usled zadržavanja tečnosti pod dejstvom hormona.

Ako i pored promena u ishrani i upotrebe lekovitog bija nadutost ne prestaje, otiđite kod lekara na pregled.