Izaberite stranicu

Verovatno ste već došli do zaključka da držanje dijete nije rešenje, jer jednom izgubljeni kilogrami se ponovo vraćaju kada se vrati na uobičajeni režim ishrane. Smanjen unos kalorija tokom dijete usporava metabolizam, što nije korisno za smanjenje telesne težine. Da bi se trajno rešio problem, neophodno je usvojiti trajne promene u načinu ishrane. Ovaj proces nije lak i ne dešava se preko noći, već se malo po malo, korak po korak utiče na menjanje navika.

1. Nemojte držati dijete

Kada tokom nedelju dana ili dve nedelje ne unosite onoliko kalorija koliko je Vašem organizmu potrebno, dolazi do trošenja akumuliranih masti i do gubitka kilograma. Ipak, po prestanku dijete vraćate se na uobičajeni način ishrane sa kojim se vraća i pređašnja težina. Zato je korisnije promeniti navike u ishrani, koje su odgovorne za nastanak viška kilograma.

2. Povećajte unos biljnih vlakana

Jedan od najboljih načina za kontrolu telesne težine je povećan unos dijetnih vlakana. Vlakna doprinose stvaranju osećaja sitosti bez unošenja previše kalorija. Neke vrste vlakana imaju i sposobnost da vezuju masti iz hrane i izbacuju iz organizma, na taj način smanjujući njihovu apsorpciju u crevima. Takođe utiču na smanjenje holesterola u krvi, smanjuju rizik od raka i pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

3. Pročistite organizam

Pročišćavanje vitalnih organa koji su zaduženi za preradu i izlučivanje svih materija koje dospevaju u organizam od vitalne važnosti je za celokupno zdravlje. Creva, jetra i bubrezi su mesta na kojima se akumuliraju toksini, pa je njihovo povremeno odstranjivanje vrlo korisno. Akumulirani toksini u organizmu izazivaju različite zdravstvene probleme kao što su kancerogena oboljenja, sindrom iritabilnih creva, glavobolje, kožni problemi, povećan krvni pritisak, problemi sa varenjem. Povremeno izbacivanje akumuliranih toksina ima pozitivan uticaj na ceo organizam.

4. Hranite se zdravo

Trebalo bi unositi bar 5 porcija povrća i voća dnevno. Voće i povrće sadrži vitamine, minerale i druge fitonutrijente kao što su biljna vlakna. Zrnasto povrće, proizvodi od celog zrna , orasi, semenke sadrže i proteine. Smanjite unos zasićenih masti, koje su uglavnom poreklom iz mesa i mlečnih proizvoda.

5. Unosite dovoljno tečnosti

Unos tečnosti neće uticati na povećanje telesne težine, već na metaboličke procese u organizmu. Biljna vlakna u stomaku bubre i da bi ispoljila svoje pozitivne efekte neophodna je voda da bi bubrela i vezivala suvišne masti.

6.Vežbajte 30 minuta tri puta nedeljno

Vežbanje ubrzava metabolizam, dovodi do sagorevanja akumulirainh masti i što je najvažnije osećaćete se bolje. Posle vežbanja u organizmu se stvara serotonin, hormon koji je zadužen za dobro raspoloženje.

7. Napravite svoj program za regulaciju telesne težine

Izaberite metodu pročišćavanja organizma koja Vam najviše odgovara i napravite režim koga ćete se pridržavati radi postizanja zacrtanih ciljeva. Zadajte sebi male zadatke, npr. danas ću imati obroke sa voćem i povrćem, sutra ću džogirati pola sata, svaki petak biću na void. Idite korak po korak i postepeno uvodite promene, sačekajte da se organizam navikne na neku novinu i zatim uvedite sledeću. Posmatrajte svoj organizam kako reaguje na neku promenu, jer je svaki organizam jedinstven. Nekome prija jabukovo sirće razmućeno u čaši vode svako jutro, a neko to ne može da uzme na prazan stomak. Nemojte očekivati da ćete jedan dan rešiti da nikad više nećete jesti pečenje i da će se to automatski ostvariti. Bolje je realno postaviti cilj, npr. ješću pečenje samo za praznike i trudiću se da jedem manje masnu parčad. Budite realni u svojim očekivanjima, jer bolje je zadavati i ostvarivati manje i moguće ciljeve, nego se razočarati, jer je u startu zadat cilj koji je pretežak. Ako neki od ciljeva ne ostvarite iz prve, nemojte odustajati. Pređite na neki sledeći cilj, a na ovaj neostvereni se vratite posle izvesnog vremena, možda će biti više sreće naredni put.