Izaberite stranicu

Pitanje

Već mesec dana mi pojačano opada kosa. To mi se dešava s vremena na vreme, ali mi se čini da sad ispada u pramenovima. Kako mogu najefikasnije da sprečim opadanje kose ?

Odgovor

Opadanje kose može da se javi usled: hormonskog disbalansa, kao posledica anemije, stresa, sezonsko opadanje, kod gljivičnih oboljenja kože glave, usled nedostatka nekih vitamina i minerala, u toku trudnoće ili posle porođaja…

Iako se najčešće poseže za šamponima protiv opadanja kose, oni deluju samo lokalno. Pojedini šamponi npr. rešavaju gljivične infekcije, poboljšavaju prokrvljenost korena dlake ili obezbeđuju potrebne hranljive materije. A u svim drugim slučajevima potrebno je rešiti unutrašnji uzrok, koji dovodi do opadanja, a na koji šampon ne može da deluje.

U slučaju da je uzrok nepravilna ishrana i nedostatak vitamina i minerala, koriste se tzv. vitamini za kosu, a to su najčešće mešavine: B vitamina, H vitamina –biotina, pivskog kvasca, cinka, bakra, selena, aminokiselina (cistein, metionin). Na tržištu postoje dobre kombinacije npr. BGB italiana Hair & Nails (kapsule sa produženim oslobadjanjem), Fitoval kapsule … Ovi vitamini, minerali i aminokiseline služe za izgradnju keratinskih vlakana, koji čine strukturu kože, kose i noktiju. Najefikasnija je istovremena upotreba šampona protiv opadanja i „vitamina za kosu“.

Kod žena je vrlo često anemija (nedostatak gvožđa) uzrok opadanja kose, stoga bi valjalo proveriti krvnu sliku.

 

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.