Izaberite stranicu

Šta je kalcijum?

Kalcijum je gradivni element kostiju i zuba, neophodan je za mišićne kontrakcije, prenošenje nervnih signala, za izlučivanje hormona i enzima. Stalan nivo kalcijuma u krvi je neophodan da bi procesi u organizmu nesmetano funkcionisali. Paratireoidna žlezda je zadužena za stvaranje hormona koji regulišu nivo kalcijuma u krvi. Kalcijum se usvaja iz hrane i oslobađa se iz kostiju, kada ga nema dovoljno u hrani. Kosti su u procesu stalnog remodelovanja, iz njih se oslobađa kalcijum i u njih ugrađuje novi kalcijum. U toku detinjstva kosti se više izgrađuju, nego što se razgrađuju, u adolescenciji kosti se podjednako razgrađuju i izgrađuju, a kako čovek stari proces razgradnje postaje dominantan i dolazi do gubitka koštane mase. Naročito kod žena u postmenopauzi dolazi do slabljenja kostiju i razvoja osteoporoze.

Koštano tkivo je živo tkivo, koje se menja tokom života. Za vreme detinjstva i adolescencije, kosti rastu i gustina im se povećava do oko 30-te godine. Pošto je gubitak koštane mase, kao i izgradnja koštane mase postepen proces, što su jače kosti bile pre 30-te godine, kasnije će doći do pojave gubitka koštane mase sa starenjem. Zato je veoma važno unositi dovoljno vitamina D i kalcijuma tokom detinjstva i adolescencije. Gustina kostiju se povećava i bavljenjem fizičkom aktivnošću u kojoj kosti i mišići rade protiv gravitacije noseći telesnu težinu (hodanje, trčanje, plesanje, aerobik, skijanje). Dok aktivnosti u kojima se ne koristi telesna težina (plivanje, biciklizam, aerobik u vodi) ne utiču na gustinu koštane mase.

Kalcijum se koristi kod hipokalcemije, osteoporoze, osteomalacije, rahitisa, hipoparatireoidizma, tetanija. Kalcijum karbonat se koristi kod bubrežne insuficijencije za vezivanje fosfata. Kalcijumove soli se primenjuju i kao antacidi, za smanjenje kiselosti želudačnog sadržaja.

U kojim namirnicama se nalazi kalcijum?

Mleko, jogurt, sir i drugi mlečni proizvodi su dobri izvori kalcijuma i smatra se da su to glavni izvori u ishrani. Dobri izvori kalcijuma su i brokoli, kelj, karfiol, soja, kikiriki, seme suncokreta, orah, konzervirana riba sa kostima, voda bogata kalcijumom. Neke namirnice se takođe obogaćuju kalcijumom (hleb, sokovi, cerealije). Spanać je naročito bogat njim, ali sadrži i oksalnu kiselinu koja vezuje kalcijum i smanjuje usvajanje. Nerastvorna vlakna iz biljnih proizvoda takođe smanjuju usvajanje istog.

milk

Koje su preporučene dnevne doze?

Dnevne doze kalcijuma za odrasle do 25 godina starosti su 1000-1200mg, preko 25 godina 800-1000mg, u periodu trudnoće i dojenja 1200mg. Po ulasku u menopauzu, potrebe za kalcijumom se ponovo povećavaju na 1200mg dnevno. Kod dece do 60% kalcijuma iz hrane se usvoji u crevima, jer je tada organizmu potrebno mnogo kalcijuma za izgradnju kostiju. U adolescenciji usvajanje kalcijuma se smanjuje na 15-20%, a sa starenjem se dodatno smanjuje. U periodu trudnoće usvajanje kalcijuma se opet povećava. Apsorbuje se u prisustvu vitamina D.

Kalcijum u komercijalnim proizvodima se nalazi u obliku: kalcijum-karbonata, kalcijum-aspartata, kalcijum-citrata, kalcijum-glukonata, kalcijum-laktata (oblik kakav je zastupljen u mleku), hidroksiapatita. Kalcijum-karbonat je slabo rastvoran, slabo se usvaja, a mogu se javiti i neželjena dejstva: mučnina, gasovi, zatvor. Dodavanjem magnezijuma preparatima kalcijuma sprečava se pojava zatvora. Bolje se usvaja u kiseloj sredini, pa se citrat najbolje usvaja. Kalcijum-citrat se uzima na prazan želudac, a kalcijum-karbonat sa hranom, da bi se bolje usvojio u prisustvu želudačne kiseline. Osobe koje imaju problema sa povećanom kiselošću želudačnog soka treba da izbegavaju kalcijum-citrat.

Kod suplementacije bitan je sadržaj elementarnog kalcijuma, pa ako je na etiketi označen sadržaj kalcijum-karbonata, kalcijum-citrata i sl, treba preračunati koliko stvarno ima kalcijuma. Sadržaj od 500mg kalcijum-karbonata odgovara 200mg elementranog kalcijuma. Dakle, sadržaj kalcijuma je 40% za kalcijum-karbonat, 21% za kalcijum-citrat, 13% za kalcijum-laktat, 9% za kalcijum-glukonat. U bilo kom obliku bolje se usvaja ako se uzima u manjim dozama, 500mg ili manje odjednom. Ako je potrebno unositi veće doze kalcijuma, bolje je podeliti u dve ili više doza.

Istraživanja su pokazala da se kalcijum i drugi minerali bolje usvajaju iz hidroksiapatita (oblika u kome se minerali nalaze u kostima), nego iz drugih oblika kalcijuma. Mikrokristalni hidroksiapatit se dobija iz goveđih kostiju i ima visoku iskoristljivost u organizmu. Hidroksiapatit, osim što sprečava dalji gubitak koštane mase, takođe utiče na ponovnu ugradnju kalcijuma i drugih minerala u kosti.

Kome su potrebne povećane količine kalcijuma?

Osobe alergične na laktozu i vegetarijanci treba da vode računa o adekvatnom unosu kalcijuma iz namirnica biljnog porekla.

Da li se može uneti previše kalcijuma?

Suvišne količine kalcijuma se izlučuju iz organizma, a oprez je potreban kod oboljenja paratireoidne žlezde (hiperkalcemije), kamena u bubregu, trovanja D vitaminom, kancera. Povećana količina kalcijuma u ishrani smanjuje usvajanje drugih minerala (cinka, gvožđa, magnezijuma) i doprinosi razgradnji vitamina K.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba uzimati kalcijum?

Kalcijum ne treba uzimati istovremeno sa nekim lekovima (tetraciklini, preparati gvožđa, tiroidni hormoni, kortikosteroidi, bifosfonati), jer se kalcijum vezuje za njih i smanjuje im apsorpciju.

Napomena

Ne treba unositi više od 2500mg kalcijuma dnevno. Osobe sa oboljenjima bubrega ne treba dodatno da ga unose u organizam, oni koji su skloni pesku ili kamenu u bubregu, kod zatvora, dehidratacije, srčanih aritmija.

Kamen u bubregu nastaje deponovanjem kalcijuma i soli urata (uratni kamenci), poreklom iz mesa i kalcijuma, i soli oksalata (oksalatni kamenci), poreklom iz biljnih izvora. Nastanak kamena u bubregu u vezi je sa povećanim unosom oksalata i smanjenim unosom tečnosti, ali ne i sa povećanim unosom kalcijuma. Unošenjem dovoljnih količina tečnosti sprečava se nastanak kamenaca.

DeTox GLINA za unutrašnju upotrebu - 150 g

šifra proizvoda 00263
530,00 RSD
Na lageru
1
Detalji o proizvodu

Glina u prahu sa oligoelementima i antioksidantima za detoksikaciju

Detox – Glina u prahu za čišćenje i detoksikaciju organizma.

Bentonitna glina je nastala iz vulkanskog pepela. Uglavnom se sastoji iz minerala montmorilonita, ali su tu i gvožđe, kalijum, silicijum, magnezijum, natrijum i kalcijum, minerali čija su svojstva dobro poznata.

Bentonitna glina sadrži i delove algi dijatomeja, što joj daje organski karakter.

Glina je od pamtiveka proveren prirodni proizvod, a na mnogim mestima je pomenuta i u Bibliji, i kao preventiva i kao sredstvo isceljenja. Kada se bentonitna glina pomeša sa vodom, tada nabubri i stvara se naelektrisanje koje omogućava progresivnu eliminaciju toksina i patogena.

Aktivirana (hidratisana) glina pripada nanočesticama, što je svrstava u najefikasnija sredstva za prirodno čišćenje organizma. Osnovni aktivni sastojak gline je hidratisani aluminijum-silikat, poznat po antivirusnom dejstvu.

Organska komponenta gline posebno je značajna za vezivanje aktivnih supstanci i njihov prenos u dublje slojeve membrana crevne flore ili pak membrana krvnih kapilara. Organske komponente gline su poznati praantibiotici.

Glina je naučno dokazani emulgator, tako da njena aktivacija u kiseloj sredini želuca utiče na pojačavanje emulgacionih sposobnosti u tankom i debelom crevu. Emulgaciona svojstva gline ubrzavaju degradaciju lipidnih/masnih naslaga u crevima, te na taj način sprečavaju njihov membranski prenos u krvotok. Eliminacijom otrova u crevnoj flori, glina rasterećuje rad jetre, bubrega i žlezda s unutrašnjim lučenjem.

Bentonitna glina ima sledeća dejstva:

 • eliminiše toksične metale: olovo, bizmut, kadmijum, živa i dr;
 • eliminiše masne naslage u crevima, tkivu, krvi i limfi;
 • regeneriše oštećenu sluzokožu crevne flore;
 • smanjuje radioaktivnost tela, pre svega izazvanu radijumom i stroncijumom;
 • čišćenjem krvi, stimuliše rad koštane srži, osvežava hormonske žlezde, pre svega tiroidnu i nadbubrežne žlezde;
 • nadoknađuje oligoelemente u telu;
 • eliminiše višak žučnih kiselina iz debelog creva;
 • pozitivno deluje na uravnoteženje kiselo-baznih procesa u organizmu, pre svega na alkalotvorne procese;
 • eliminiše gasove u crevnoj flori (metan, amonijak, vodonik, vodonik-sulfide…);
 • pozitivno deluje na preraspodelu vode u organizmu;
 • omogućava apsorpciju hrane u tankom crevu;
 • čisti jetru od otrova;
 • usaglašava krvni i limfni tok tečnosti-elektrolita;
 • reguliše krvni pritisak;
 • smanjuje i eliminiše (naročito uz pravilno kombinovanje hrane) mladalačke promene na licu u obliku masnih bubuljica, akni, mitisera i sl.

Primena: Uveče u čašu sipati 2 dl vode, a potom u nju staviti jednu punu kafenu kašičicu (drvenu ili plastičnu, nipošto metalnu) gline, i poklopiti. Ne treba mešati, jer će glina sama postepeno pasti na dno čaše. Prvih 5-7 dana, ujutro piti na prazan stomak (pola sata pre jela) samo vodu, tj. bistri deo. Već posle nekoliko dana, možete ispijati i deo taloga, u cilju postepenog privikavanja organizma.
Sledeće tri nedelje, ujutro (na prazan stomak, najmanje 30 min. pre jela) piti prethodno promešan/promućkan kompletan pripremljeni sadržaj.

Korišćenje gline za piće u trajanju 8 nedelja preporučuje se na prelazu dva godišnja doba.
Starije i osetljivije osobe predviđenu dnevnu dozu mogu da podele na 3 dela, sa malo više vode.
Ovo je preporuka koja važi kada je u hrani manje dodataka – aditiva. Sada se korišćenje gline u svrhu detoksikacije pomera shodno karakteru hrane koju konzumiramo.

Preporučuje se da se, dok se pije glina, koristi i ulje Detox, tj. da prvi doručak bude sa svežim povrćem, mlevenim semenskim kulturama, uljem Detox i probiotičkim jogurtom/kefirom. Tada se glina može piti i duže od 8 nedelja.
Glina se može potopiti i u većoj količini. Na primer, u litarskoj flaši. Tada se na litar vode stavi pet kafenih kašičica gline. Posle aktiviranja (odležavanja, tj. bubrenja na dnevnoj svetlosti u trajanju od min. 5 sati), glina se promućka u flaši i sipa u čašu neposredno pre pijenja. Ovo je veoma značajno olakšanje, da ne bismo imali obavezu da svake večeri potapamo glinu, ili kad idemo na put.

VAŽNE NAPOMENE:

 • Glinu ne treba pripremati u metalnim posudama i metalnim priborom.
 • Glina se koristi pola sata pre jela ili nekoliko sati posle jela (2-3 sata posle laganijeg obroka), a nikada za vreme varenja, osim u slučaju trovanja.
 • Kod akutnih stanja (pijanstva, bolova, trovanja, opstipacije, proliva, kolitisa, visokog krvnog pritiska, postoperativnih zahvata, izrazite nervoze, želudačnih promena i reumatoidnih oboljenja) glinu treba piti 3 puta dnevno, pola sata pre jela, ili piti svaki sat samo vodu u kojoj je rastvorena glina.
 • U ekstremnim/hitnim slučajevima, glinu rastvoriti u mlakoj vodi, dobro promešati i popiti. Posle toga izazvati povraćanje.

OSTALA BLAGOTVORNA DEJSTVA GLINE:

Glinu treba piti i kod hroničnih zdravstvenih problema, kao što su: povećan krvni pritisak, gojaznost, dijabetes, povećana masnoća u vidu holesterola i triglicerida, nervna napetost, ulkus, smanjen imunitet, reuma i sl.

Glina je potrebna i svakoj zdravoj osobi, za oslobađanje od otrova unešenih putem hrane u organizam. Posle burnih noći u jelu i piću, glina adsorbuje metanol i uklanja toksine nastale od preterane konzumacije belančevina životinjskog porekla. Takođe, uklanja i amonijak, neke sulfide i druge gasove iz debelog creva i ubrzava normalizaciju metabolizma.

Kod gljivičnih oboljenja, pogotovu kandidijaze, u crevnoj flori nastaju vodonik i metan, koje glina veoma efikasno vezuje i izbacuje iz organizma.

Zbog toga glina ima izuzetno dejstvo na povećanje imunološkog kapaciteta organizma.

KOMBINOVANJE HRANE: Za vreme korišćenja gline, smanjiti količinu slatkiša, belog hleba, sira i piva (kvasne namirnice). Redukovati masnu i proteinsku hranu, namirnice na bazi margarina, meso, jaja…, da bi dejstvo gline bilo delotvornije.
Posle obimnog proteinskog obroka (meso, sir, jaja, pasulj, sojini proizvodi) ne nalivati se tečnostima, pogotovu slatkim sokovima. Takođe, ne treba jesti voće i slatkiše, bar dva sata posle obroka.

Sastav/ Ingredients: Glina bentonit (Bentonite clay).

Sačuvaj ovaj proizvod za kasnije