Za šta se upotrebljava kamilica?

Kamilica (lat. Matricaria chamomilla) je tradicionalni, narodni lek za stomačne tegobe, grčeve, probleme sa varenjem, gastritis, čireve, za smirenje nervne napetosti, kod nesanice, premorenosti. Kamilica se spolja primenjuje za ispiranje upalnih procesa na koži, ojeda, rana, opekotina, iritacija, upala očiju, vaginalna ispiranja i kupke zbog svojih antiseptičnih svojstava. Primenjuje se i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. Kamilica je sastojak čajeva koji se primenjuju za smanjenje grčeva i kolika kod novorođenčadi i beba. Kod stomačnih problema kamilica se kombinuje sa nanom i matičnjakom. Čaj od kamilice se ukapava u oko ili stavlja u formi vlažnih obloga u slučaju infekcije oka. Inhalacije čajem od kamilice se primenjuju kod kijavica, infektivnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva, upala sinusa. Topao čaj od kamilice koristi se za ispiranje usne duplje i grgljanje kod upala grla i desni. Ekstrakt kamilice ulazi i u sastav masti i čepića za hemoroide. Pranje kose kamilicom služi za pozlaćivanje plave kose, a tamnija kosa može dobiti svetliji ton.

kamilica

Kako deluje kamilica?

Kamilica deluje antiseptično, sprečava upalne procese, kao blago sredstvo za opuštanje glatkih mišića, pospešuje probavu, smanjuje iritacije kože, smiruje. Etarsko ulje kamilice deluje spazmolitički (opušta glatke mišiće), anestetički i dezinficijentno. Čaj kamilice smanjuje bolove i grčeve u stomaku. Kao blago dezinficijentno sredstvo kamilica se koristi za ispiranje očiju, a daje se i bebama, jer je vrlo bezbedna. Istraživanja pokazuju da kamilica deluje antibakterijski, antifungalno i antiviralno. Kamilica sprečava razvoj čira na želucu i omogućava njegovo zalečenje.

Kako se uzima kamilica?

Čaj od kamilice se koristi 3-4 puta dnevno ili po potrebi. Kamilica je čest sastojak krema za negu kože u koncentracijama od 3-6%. Bisabolol je aktivna komponenta iz kamilice, koja ispoljava protivupalno dejstvo i često je naznačen u sastavu kozmetičkih proizvoda.