Izaberite stranicu

Pojačana kiselost želudačnog sadržaja se često javlja kao posledica konzumiranja kisele hrane, kafe, alkohola, pržene hrane, ali može biti i posledica prevelikog stvaranja kiseline u želucu. Ispoljava se kao neprijatno peckanje u želucu.

Lečenje

Sigurno najstariji i najpoznatiji lek za kiselinu je soda bikarbona. Za oblaganje iritirane želudačne sluznice koriste se: beli i crni slez, slatki koren, a za umirenje želuca i angelika, kamilica, nana. Kao prirodni antacidi (smanjuju kiselost želudačnog sadržaja) primenjuju se: aloja, lešnik, badem, pržene pšenične klice, šargarepa, banane. Grickanje badema između obroka ili grickanje jedne šargarepe ili banane brzo će smanjiti neprijatan osećaj kiseline.Antacidni lekovi se primenjuju kod povećane kiselosti želuca (Rupurut, Gelusil lac). Koriste se i H2 blokatori (Ranisan, Ranitidin, Famotidin, Quamatel) i inhibitori protonske pumpe (Controloc, Nexium, Lasoprazol, Lanzul).

kiselina

Prevencija

Pre svega treba uvesti promene u ishranu, i to: u vrsti hrane koja se konzumira, količini hrane i terminima obroka. Treba izbegavati kisele namirnice: paradajz, citrusno voće, čokolada, kafa, pečena i pržena hrana. Kao začine u ishrani možete koristiti đumbir, komorač, ali ne i suviše ljute, jake, slane začine (ljute papričice, biber) koji mogu dovesti do iritacija. Savetuje se uzimanje manjih obroka više puta u toku dana, jer što je više hrane to je veća proizvodnja kiseline. Trebalo bi svakim obrokom uneti hranu bogatu složenim ugljenim hidratima, kao što je pirinač, hleb i testo, jer oni mogu da vežu suvišnu želudačnu kiselinu. Treba izbegavati obroke bogate mastima, jer se masti sporo vare i potrebno je više kiseline izlučiti da bi se svarile. Namirnice koje dovode do nadimanja i stvaranja gasova (kupus, karfiol, pasulj), takođe nisu preporučljive. Hranu je najbolje jesti kuvanu ili barenu i konzumirati ni vruću, ni ledenu, već na nekim umerenim temperaturama. Izbegavati jako ljuto, gorko, kiselo, papreno, slatko. Ne treba se prejedati, kad se previše jede stomak izluči više kiseline, pa se povećava i kiselost želudačnog sadržaja. Imajte na umu da i alkoholna pića, gazirana pića, vino stimulišu lučenje kiseline, a najviše pivo.

Korisno je voditi dnevnik ishrane tokom dve nedelje. Zapišite sve što pojedete, kada pojedete i koji simptomi se javljaju, tako ćete najlakše ustanoviti koja hrana Vam prija, a koja ne.

Hrana koja ne utiče na povećanje kiselosti: jabuke, sok od jabuka, banane, krompir, šargarepa, riba, sirevi, kremovi, hleb (beli, integralni), pahuljice od žitarica, pirinač, mineralna negazirana voda.

Hrana koju treba uzimati oprezno: jabukovo sirće, breskve, borovnice, maline, jagode, grožđe, brusnice, beli luk, crni luk (kuvan), pržena jaja, pržena riba, šunka, meso sa skrivenim masnoćama (mleveno meso), jogurt, punomasno mleko, sirevi sa smanjenim sadržajem masti, kečap, slatkiši. Hrana koju treba izbegavati: sok od narandže, limuna, grejpfruta, brusnice, paradajza, prženi krompir, svež luk, masno, začinjeno meso, punomasni sirevi, sladoled, špageti, vino, kafa, alkoholna pića, sirće, čokolada, čips, kolači.