Istraživači na Univerzitetu u Mičigenu su utvrdili da kristali holesterola oštećuju arterijski plak u krvnim sudovima i na taj način mogu izazvati sračni i moždani udar. Rezultati istraživanja koje je predvodio Džordž Abela, šef kardiovaskularnog odeljenja Koledža za ljudsku medicinu u Mičigenu, mogli bi dramatično promeniti način na koji doktori pristupaju kardiovaskularnim napadima.

Istraživanje je pokazalo da se holesterol akumulira na zidovim akrvnih sudova i kristališe, od tečnog oblika postaje čvrst i pri tom se širi. Kada velika količina holesterola kristališe on se širi, pri čemu može da ošteti zidove krvnih sudova ili da se vrhovi kristala probiju kroz pokrivač plaka, kao ekseri kroz drvo. Na ovaj način dolazi do oštećenja arterijskog plaka, čime se pokreće mehanizam koagulacije krvi, koji može imati za posledicu fatalne trombove.

Abela i njegov tim su izučavali koronarne arterije i karotidni plak pacijenata koji su umrli od posledica kardiovaskularnih napada. Kada su uporedili njigove rezultate sa kontrolnom grupom, napli su da kristali holesterola dovode do pucanja plaka. Istraživači su ustanovili i da kristali holesterola koji dospeju u krvotok tokom srčanog ili moždanog udara mogu oštetiti zidove srterija mnogo dalje od mesta samog napada, što dodatno otežava oporavak. Temperatura je faktor koji utiče na brzinu kristalizacije holesterola i potncijalne rupture plaka.

Do sada, terapija nije bila usredsređena na ovaj proces, ali sada postoji mogućnost da se istraživanja usmere u cilju sprečavanja nastanka kristala holesterola i njihovog štetnog dejstva na arterijski plak.