Izaberite stranicu

Za šta se upotrebljava lecitin?

Lecitin se koristi za smanjenje triglicerida kod ateroskleroze, za sprečavanje suženja krvnih sudova i nastanka infarkta i šloga. Koristi se i kod masne jetre, ciroze, a koristan je i kod gojaznosti i zloupotrebe alkohola, jer stimuliše metabolisanje masti i sprečava njihovu akumulaciju u jetri. Pošto hrana koju jedemo uglavnom sadrži previše masti, lecitin je odličan za lakše metabolisanje masti. Lecitin reguliše varenje, smanjuje osećaj nadutosti. Koristi se za poboljšanje sna, kod zaboravnosti, poboljšava usvajanja vitamina rastvorljivih u mastima, kod bolova u zglobovima i mišićima. Koristi se i kod mršavljenja, jer utiče na poboljšanje metabolisanja masti. Primenjuje se kao pomoćno lekovito sredstvo kod Alchajmerove bolesti, bipolarnog poremećaja, tardivne diskinezije (drhtanja)…

Lecitin deluje kao emulgator masti i na taj način omogućava lakše matabolisanje i sprečava nakupljanje masti na zidovima krvnih sudova, u jetri, taloženje u masnom tkivu. Deluje na stimulaciju centara za memoriju, jer jedna njegova komponenta, inozitol, učestvuje u građi moždanih ćelija. Deluje na smanjenje ili potpuno uklanjanje bolova u zglobovima, u tom slučaju se može koristiti i u znatno većim dozama. Neophodan je za pravilno funkcionisanje ćelijskih membrana, koje moraju biti propustljive za hranljive materije, a u isto vreme nepropustljive za štetne materije. Poboljšava apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima (vitamin A, D, E). Jedan od sastojaka lecitina, holin, sastavni je deo acetilholina, neurotransmitera (prenosnika signala između nervnih ćelija) koji omogućava mentalne funkcije.

Kako se uzima lecitin?

Lecitinom su bogati soja i žumance, a proizvodi ga i jetra. Prirodan je sastojak hrane i ćelija u organizmu, pa nema štetnih dejstava i ukoliko se uzmu veće doze od uobičajenih. Koristi se za regulaciju masti u krvi u dozama od 500-1000mg dnevno, kod neuroloških poremećaja čak i 5g i više dnevno. Uzima se sa jelom.

Reishi Ganoderma Lucidum 100 g prah

šifra proizvoda 00243
1.200,00 RSD
Na lageru
1
Detalji o proizvodu

Reishi gljive se koriste od davnina u Kini i poznate su kao "Lek kraljeva", jer su u davna vremena bile dostupne samo kraljevima. Reishi gljive se koriste za regulaciju holesterola i triglicerida u krvi, za regulaciju krvnog pritiska, za jačanje imuniteta, a posebno su postale poznate pošto je dokazano njihovo zaštitno dejsto protiv nastanka ćelija raka. Danas se reishi preporučuju kako preventivno protiv malignih mutacija, tako i tokom hemoterapije za lakši oporavak organizma. Zbog svojih imunostimulativnih svojstava reishi gljive se koriste i kod raznih bakterijskih i virusnih infekcija, tj. kao prirodni antibiotik.

Neki naučnici visoku delotvornost reishi gljiva povezuju sa viskom koncentracijom organskog germanijuma, koji je neophodan za iskorištavanje kiseonika u svakoj ćeliji ljudskog organizma.

Reishi gljive se koriste kao pomoćno lekovito sredstvo za vreme hemoterapije i radioterapije za smanjenje neželjenih dejstava kao što su zamor, gubitak apetita i sklonost ka infekcijama. Pošto hemoterapija ima brojna neželjena dejstva na zdrava tkiva u organizmu, reishi se primenjuje za smanjenje ovih neželjenih dejstava i lakše podnošenje hemoterapije. Reishi gljive se koriste za poboljšanje kvaliteta života pacijenata, čak i u završnim fazama bolesti.

Reishi gljive se primenjuju kod ciroze jetre, hepatitisa i raznih drugih oboljenja jetre, za stimulaciju regeneracije hepacita- ćelija jetre.

Način pripreme: Lisitće reishi gljive potopiti u vodu ( 5g na 5-6 dl vode ) i ostaviti je preko noći. Kuvati je na slaboj vatri 60 min., nakon čega se može konzumirati. Ovako dobijen čaj se može zasladiti medom, a preporučljivo je dodati limun ili vitamin C radi bolje apsorpcije aktivnih sastojaka. Preventivno se koristi 5g reishi gljive dnevno, a kod već postojećih oboljenja 15g i više. Ne može se predozirati. Ista količina reishi gljive može se kuvati dva puta, jer i drugi put oslobađa lekovite sastojke.

Savet: Napitak pripremiti za najviše 3 dana, obavezno je držanje u frižideru a preporučuje se da se napitak zagreje pre kozumiranja. Preporučuje se konzumiranje pre jela osim za osobe sa stomačnim problemima koje bi trebalo da napitak koriste posle jela.Napitak začiniti medom i isceđenim limunovim sokom za bolji ukus napitka, nikako rafinisanim šećerom.

Sačuvaj ovaj proizvod za kasnije