Izaberite stranicu

Lovor – rešenje za reumatske tegobe, grip, prehladu, otok limfnih žlezda…

Listovi lovora se od davnina koriste kao začin i lek, zbog svog protivupalnog i antiseptičnog dejstva…Lovor sadrži vitamine B grupe (niacin, piridoksin, pantotensku kiselinu i riboflavin) koji utiču na metabolizam i funkcionisanje nervnog sistema, mišićnog sistema, hormonski status i imaju mnoge druge funkcije u organizmu. Takođe, lovor je bogat mineralima poput bakra, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa, selena, cinka i magnezijuma.

Lovor se koristi zbog svog dejstva na poboljšanje probave, jačanje apetita, u čajevima za iskašljavanje, kod hroničnog bronhitisa. Kod reumatskih tegoba i gihta, kod natečenih i upaljenih limfnih žlezda koristi se lovorovo ulje, koje se maže spolja. Lovorovo ulje smiruje bol i upalu, a deluje i protiv infekcija.

Lovor je izuzetno poznat kao čistač limfnog sistema. Pored toga što čisti limfni sistem, pomaže u lečenju proširenih vena i ima snažno antivirusno dejstvo, pa se preporučuje u slučaju infekcija kao što je grip.

Od davnina se listovi lovora upotrebljavaju kao začin, dodatak pečenjima, sosovima, pasulju, kiselom kupusu. Lovor se jelima ne dodaje samo zbog prijatnog ukusa i mirisa, već i radi poboljšanja probave.

Protiv gihta
Preliti pet sitno iseckanih listova lovora sa 5 dl ključale vode. Prokuvati pet minuta na blagoj vatri, pa skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno do ujutru. Procediti i piti na svaki sat po kašiku ovog čaja. Uveče pripremiti novu količinu lovorovog čaja za sutradan i uzimati ga tako tri dana, s tim što tretman može da se ponovi tek posle šest meseci. U pitanju je veoma jako sredstvo, koje odstranjuje štetne kristale iz zglobova. Tokom ova tri dana potpuno izbaciti iz ishrane meso i alkoholna pića. Napomena: Bolesnici sa čirem na želucu i dvanaestopalačnom crevu ne bi smeli da koriste ovaj lek.

Čaj protiv gripa i bronhitisa
Preliti tri sitno iseckana lovorova lista sa 2, 5 dl vode i kuvati 10 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta, a zatim procediti i dodati kašiku limunovog soka i dve kašičice meda. Piti 2-3 puta dnevno.

Ulje lovora

Lovor ima snažno antivirusno dejstvo, a i dokazani je “čistač” limfnog sistema. Treba ga koristiti za prevenciju infekcija, a ulje koje se nanosi na uvećane limfne čvorove ubrzo dovodi do olakšanja. Tretman se primenjuje samo nekoliko dana, ne duže.