Nova istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Činčinatiju ukazuju da se hormon gladi grelin aktivira mastima iz hrane koju jedemo, a ne onim mastima koje se stvaraju u organizmu. Njegov zadatak je čuvanje telesnih masti, tj. skladištenje masti u vidu rezervi.

Grelin je hormon za koji se verovalo da se povećava u periodima gladovanja i nalazi se u organizmu u visokim koncentracijama pre obroka. Nazvan je hormonom gladi, jer je pokazano da njegova primena u farmakološkim dozama utiče na mozak da stimuliše glad i poveća konzumiranje hrane kod eksperimentalnih životinja i ljudi. Nova istraživanja su pokazala da grelin aktivira masne kiseline iz hrane. Ovo otkriće sugeriše da je grelin senzor za masti u želucu, koji informiše mozak kada su kalorije dostupne i time daje zeleno svetlo za odvijanje procesa za koje je potrebno mnogo kalorija, kao što je rast.

Rezultati istraživanja menjaju sliku koja je postojala o grelinu i ukazuju na enzim koji aktivira grelin. Ovaj hormon bi mogao biti meta nekih budućih lekova protiv gojaznosti i drugih metaboličkih oboljenja. Laboratorijsko istraživanje, koje je vodio prof. Matthias Tschöp, objavljeno je u žurnalu Nature Medicine od 5. juna 2009.

Tschöp i njegov tim su ustanovili da efekti prevelike količine enzima koji aktivira grelin dovode do akumuliranja više masti. Dok osobe sa smanjenim nivoom enzima koji aktivira grelin akumuliraju i manje masti.

Kada jedu masnu hranu, osobe sa više enzima koji aktivira grelin, dobijaju i više masnih naslaga. Istraživanje ukazuje da hormon grelin šalje mozgu poruku “masti su ovde, skladištite ih”.

U istraživanjima sprovedenim na Univerzitetu u Virdžiniji na ljudima, merene su odvojeno koncentracije aktiviranog i neaktiviranog grelina. Ispostavilo se da su u periodima gladovanja (između obroka) vrednosti aktiviranog grelina bile nepromenjene, ali u prisustvu masti vrednosti grelina su se povećavale. Istraživanja ukazuju da bez prisustva masti u ishrani, vrednost grelina u krvi ostaje nepromenjena i ne dovodi do odlaganja masti, tj. nastanka masnih naslaga.

Istraživače zanima i kako grelin učestvuje u brzim efektima na gubitak telesne težine kod želudačnog bajpasa. Verovatno da zaobilaženjem želuca, ovaj enzim ne dobija priliku da se aktivira, pa se spreči i akumuliranje masti. Dakle, nemojte jesti masnu hranu i hormon koji je zadužen za akumuliranje masti neće se aktivirati. Tako ćete sprečiti stvaranje novih masnih naslaga, a postojeće naslage eliminišite fizičkom aktivnošću.