Izaberite stranicu

Alergijske reakcije na hranu se mogu lečiti postepenim uvođenjem alergena u minimalnim dozama, koje se postepeno povećavaju. Na ovaj način imuni sistem se uči da toleriše određenu vrstu hrane, koja sadrži alergen. Istraživanja sprovedena upotrebom kikirikija kod dece alergične na kikiriki su pokazala delotvornost ovakve terapije.

Do sada su pacijenti savetovani da izbegavaju određenu vrstu namirnica na koju postoji ispoljena alergija. Međutim, često je teško znati da li proizvod sadrži jaja, mleko i druge sastojke. Čak i uvidom u deklaracije, pojedini sastojci se ne mogu precizno odrediti, jer proteini iz jaja mogu biti označeni kao ukupni proteini.

U sprovođenju postupka lečenja alergije na hranu počinje se sa minimalnim dozama, koje se postepeno povećavaju. Počinje se sa posipanjem obroka prahom namirnice na koju postoji alergija, npr. kod alergije na kikiriki terapija počinje posipanjem praha kikirikija po namirnicama koje se konzumiraju u redovnim obrocima. Svakih nekoliko nedelja doza se povećava po malo. Ispitanici alergični na kikiriki su posle šest meseci ovakvog režima ishrane bili u stanuju da pojedu 13-15 zrna kikirikija dnevno. Posle svakog povećanja doze pažljivo se prate reakcije organizma. Ispitanici će uzimati kikiriki od 1 do 3 godine da se utvrdi da li se mogu postići dugotrajni rezultati. Posle nekoliko meseci budnog praćenja od strane lekara, ispitanici mogu i sami kod kuće uzimati problematičnu namirnicu i dolaziti na kontrole svakih nekoliko nedelja. Posle nekoliko godina ovakvog pristupa trebalo bi da se definitivno razvije tolerancija na problematičnu hranu. Tradicionalna imunoterapija koristi metode u kojima se alergičnima daju prvo minimalne, a posle sve veće i veće doze alergena u vidu injekcija. Na ovaj način postepeno se razvija tolerancija, a sada je ustanovljeno da se kod alergičnih na neku vrstu hrane isto postiže postepenim uvođenjem hrane na koju postoji alergija.

Istraživanja su potvrdila i smanjenje IgE (imunoglubulina E), materije koja se pojačano stvara u organizmu osoba podložnih alergijama. Po završetku terapije postepenog uvođenja namirnice koja dovodi do alergije, dolazi do značajnog smanjenja IgE i ako je alergija potpuno prevaziđena, IgE ostaje na niskim nivoima.