Najbolji način za prevazilaženje stresa je da naučite kako da se nosite sa njim. Možete odmah početi da vežbate upravljanje stresom. Probajte poneki od ponuđenih saveta, dok ne pronađete onaj koji Vam najviše odgovara. Vežbajte ih dok Vam ne pređu u naviku kada ste pod stresom. Tehnike za smanjenje stresa podrazumevaju da umirite um i telo.

Kako da umirite um

Pišite – može Vam pomoći da pišete ono što Vas muči, kao neku vrstu dnevnika kome se ispovedate o onome što vas je stresiralo toga dana. Možete i da zamislite da se ispovedate nekome kome verujete, a u stvari zapisujete to što biste rekli osobi od poverenja.
Ispoljite svoja osećanja – pričajte, smejte se, plačite, budite ljuti u skladu sa osećanjima. Kada ispoljite svoja osećanja manje ćete biti pod stresom.

Radite ono u čemu uživate – neki hobi, baštovanstvo, kreativne aktivnosti, umetnosti, sportovi, kućni ljubimci, volontiranje. Možda Vam se čini da ste prezauzeti za takve stvari, ali te aktivnosti će Vas rasteretiti, pa ćete se osećati bolje. Iako ćete realno imati manje vremena, lakše i uspešnije ćete obavljati druge zadatke kad ste rasterećeni.

Fokusirajte se na sadašnjost – meditacija i vođena vizuelizacija su načini da se fokusirate na nešto i odmorite svoj um.

[fusion_builder_container hundred_percent=“yes“ overflow=“visible“][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_size=““ border_color=““ border_style=“solid“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“no“ center_content=“no“ min_height=“none“]

Meditacija – kad meditirate fokusirate se na stvari koje se dešavaju baš sada. Koncentrišite se na svoje disanje (uobičajeno ga nismo svesni).

Vođena vizuelizacija – zamislite da ste na nekom mestu koje vam se sviđa, tu se opustite i odmorite. Kad se vratite u stvarnost, bićete smireni.

Vođena vizuelizacija je metoda koja pomaže da upotrebom mašte usmerite misli ka nekom mirnom i okrepljujućem mestu. Kada zamišljate scenu i upotrebite i čula da dočarate kompletan doživljaj, čini Vam se da ste zapravo tamo. Recimo, ako zamislite kako Vas budi svež vazduh, kako miriše cveće ili kako osećate toplotu prvih jutarnjih zraka na svojoj koži, osećaćete se kao da prisustvujete izlasku sunca na livadi.


Da biste isprobali vođenu vizuelizaciju, uradite sledeće:

  • Udobno sedite ili lezite, zatvorite oči
  • Duboko udahnite nekoliko puta
  • Zamislite scenu koja vas smiruje (plaža, proplanak...)
  • Pokušajte da razradite svoju scenu do detalja, kakvo je nebo, ima li vetra, kako miriše...
  • Često pomaže da dodate stazicu. Kako se krećete svojom stazicom nailazite na stvari koje Vas sve više i više opuštaju
  • Kada se potpuno opustite u svojoj sceni, probajte da duboho udišete i da se osećate smireno
  • Kad ste spremni polako se vratite iz scene u realnost. Kažite sebi da se osećate relaksirano i odmoreno, pa ćete poneti taj osećaj sa sobom.
  • Izbrojte do tri i otvorite oči.

Najbolje je ako imate instruktora ili glas sa audio aparata da pratite, jer je potrebno da oči budu sve vreme zatvorene.

Kako da relaksirate telo

Redovno vežbanje je jedan od najboljih načina za smanjenje stresa. Za početak hodajte brzim tempom ili šetajte. Svakodnevni poslovi u kući i bašti su odličan vid rekreacije. Istezanjem možete značajno smanjiti tenziju mišića. Probajte tehnike za opuštanje - vežbe disanja, opuštanje mišića i joga mogu pomoći u smanjenju stresa.

Vežbe disanja

Način na koji dišete utiče na celo telo. Duboko disanje je dobar način za smanjenje tenzije, koje doprinosi da se osećate opušteno. Kada ste opušteni disanje vam je polako i blago, a može biti plitko ili duboko. Vežbe disanja doprinose da se osećate relaksirano, jer dovode u stanje disanja kao kada ste opušteni.

Postoje razne vežbe disanja za opuštanje. Metode disanja se mogu kombinovati sa drugim tehnikama kao što su: joga, meditacija, tihovanje, vizuelizacija. Najbolja vežba za početak je disanje iz stomaka, jer se lako uči i jednostavno izvodi. Ako nikad ranije niste probali vežbe disanja, ovo je prava vežba za vas.

Disanje iz stomaka

Disanje iz stomaka je veoma opuštajuće i lako se sprovodi. Osnovnu vežbu možete uraditi u svako doba kada Vam je potrebno opuštanje.
1. Sedite u udoban položaj.
2. Stavite jednu ruku na stomak ispod rebara, a drugu na prsa.
3. Duboko udahnite kroz nos i osetite kako se stomak pomera napred. Prsa ne treba da se pomeraju.
4. Izdišite polako kroz stegnute usne, kao da zviždite. Osetite kako se stomak pomera ka unutra i na kraju rukom pritisnite stomak da se izbaci sav vazduh.
5. Ponovite ovu vežbu disanja 3-10 puta. Nemojte da žurite.

Kada ovladate disanjem iz stomaka, možda poželite da probate nešto složenije vežbe disanja.

Isprobajte 4-7-8 disanje. Ova vežba se izvodi u sedećem ili ležećem položaju.
1. Za početak, stavite jednu ruku na stomak, a drugu na prsa.
2. Duboko i polako udahnite iz stomaka i u sebi brojte do 4 dok udišete.
3. Zadržite dah dok izbrojite do 7.
4. Izdišite postepeno dok brojite od 1 do 8. Kad stignete do 8 trebalo bi da je sav vazduh izašao iz pluća.
5. Ponovite 3-7 puta, dok ne budete potpuno opušteni.

Ove vežbe disanja odmah utiču na smanjenje tenzije i stresa, jednostavne su za izvođenje i lako se pamte.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]