Pitanje

 

MOJA DIJAGNOZA JE: U poslednjih par godina imam probleme sa nervozom, stresom,koncentracijom.Jednostavno mi se desava da ne funkcionisem onako kako sam funkcionisao u prethodnom periodu zivota. Desava mi se da zaboravljam neke stvari, cak i da ostavim nesto a da nemam pojma gdje je stvar koju kasnije trazim.Takođe zaboravljam da popijem lijek u određeno vrijeme propisano terapijom.Do sada sam sve to pripisivao normalnim pojavama, ali ipak zabrinut sam zbog toga. Sve to utice na samopozdanje sto onda dodatno komplikuje moje kompletno stanje. Uglavnom nemam problema sa nesanicom, vrlo rijetko mi se desava da ne mogu da zaspem. Imam problem sa povremenim titranjem misica oka. Desava se i titranje misica ruku ili nogu ali mnogo rjeđe.

TEGOBE TRAJU: 2-3 godine

LEKOVI KOJE KORISTIM SU: Magnezijum 250, b vitamin. Nakon jednog pregleda kod neurologa koristio sam i xanax 0.25 u periodu od 30 dana. Za jačanje srcanog misica koristim dilatrend 6.25 jer sam prije 10 godina prebolovao upalu srčanog mišića

PRIRODNI LEKOVI KOJE KORISTIM SU: Pokusao sam sa u poslednje biljnim kapima za smirenje biljne.

INTERESUJE ME: Šta mi vi predlazete za rješenje stanja u kojem se nalazim. Razmišljao sam o odlasku kod psihoterapeuta , ali se na to još nisam odlučio. Da li je moguće riješiti ove probleme samo upotrebom biljnih preparata i kojih?

Odgovor

Najbolje bi bilo da se obratite psihologu ili psihoterapeutu, jer je problem psihičke prirode. Razmislite šta se promenilo u odnosu na period kad niste bili nervozni i zaboravni, koji su razlozi koji vas sad čine dekoncentrisanim. Odgovor se verovatno nalazi negde u podsvesti, pa pokušajte da osvestite taj deo sebe koji je nezadovoljan. Za smanjenje simptoma nervoze, za veću prilagodljivost na stres koristi se žen-šen, korejski koji je jači ili sibirski, koji je slabiji.

Postoje razvijene predrasude o posetama psiholozima, psihoteraputima, psihijatrima u našem društvu. To je problem koji treba prevazići, jer su to samo predrasude, a psihičko zdravlje je vrlo bitno za sveukupno zdravlje. Budite uporni u traženju problema i bavite se stvarima koje Vam idu (neki hobi, sport…), tj. vraćaju zadovoljstvo i samopouzdanje.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.