Izaberite stranicu

Police apoteka su pretrpane bočicama vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina, koje vas mogu ostaviti zbunjene u nedoumici koji su najbolji za vas.

Sem sadržaja, oblika i količine nekog suplementa, jako važna stvar u izboru suplemenata multivitamina je bioraspoloživost. Dakle, sem što određeni vitamin treba da bude prisutan u dovoljnoj količini, treba da bude i u odgovarajućem obliku u kome organizam može da ga usvoji.

Evo nekih bitnih odrednica pri izboru vitamina:

  • Vitamin A – neki oblici vitamina A (retinol, retinal, retinoidi) kada se uzimaju u visokim dozama ili tokom dužeg vremenskog perioda mogu biti toksični. Provitamini A- beta karoteni su materije koje se u organizmu transformišu u vitamin A u onoj meri koliko je organizmu potrebno. Na taj način izbegava se mogućnost akumuliranja vitamina A i ispoljavanja toksičnih efekata.
  • Vitamin D – je najaktivniji u obliku holekalciferola. Kod većine ljudi dovoljno vitamina D se stvara izlaganjem suncu tokom obdanice, pa najčešće nema potrebe za suplementiranjem.
  • Vitamin E – u prirodi ovaj vitamin se javlja u osam aktivnih oblika- četiri koja se nazivaju tokoferoli i četiri koja se nazivaju tokotrienoli. Jedino ishranom se mogu uneti svi različiti oblici vitamina E, koji su zastupljeni u prirodi. Većina suplemenata sadrži jedan oblik vitamina E- d-l alfa tokoferol. Ovo je liposolubilan vitamin (rastvara se u mastima), pa se bolje usvaja iz uljanih gel kapsula ili kada se uzima sa hranom koja sadrži masti .
  • Kalcijum – se javlja u različitim oblicima u suplementima: kalcijum – laktat (kao u mleku), kalcijum-glukonat, kalcijum-citrat, kalcijum-aspartat, kalcijum-karbonat. Kalcijum-karbonat se najviše koristi u suplementima, ali ima najmanju biološku raspoloživost, što znači da ga organizam najteže može iskoristiti. Sem toga, kalcijum karbonat može da se akumulira u bubrezima i doprinese nastanku kamena u bubregu, pa osobe sklone pesku ili kamenu u bubregu treba da izbegavaju ovaj oblik kalcijuma.
  • Riblje ulje- omega 3 masne kiseline- iz masne morske ribe mogu sadržati različita onečišćenja koja su rasprostranjena u morima i okeanima (živa i drugi teški metali, PCB- polihlorovanibifenili…). Nutricionisti čak ponekad preporučuju trudnicama, dojiljama i maloj deci da ne jedu ribu zbog straha od kontaminacije živom i drugim teškim metalima, koji su otrovni za ljudski organizam.