Izaberite stranicu

Ako nameravate da dopunite svoju ishranu sa omega 3 masnim kiselinama, prvo treba da uzmete u obzir neke činjenice. Da li vam zaista nedostaju omega 3 masne kiseline? Ako da, koji preparat da odaberete? Da li postoje rizici pri upotrebi suplemenata omega 3?

Kome trebaju omega 3 masne kiseline?

Skoro svima nedostaju omega 3 masne kiseline u ishrani. Povećan unos omega 3 može posebno biti koristan kod oboljenja srca i krvnih sudova, kod povećanog nivoa masti u krvi i u cilju regulacije krvnog pritiska. Omega 3 masne kiseline su našle svoju primenu i kod depresije, reumatoidnog artritisa, astme, osteoporoze…

Omege-3 putem ishrane ili suplemenata?

Generalno, uvek je bolje unositi hranljive materije putem hrane. Pa ako želite da povećate unos omega-3 treba da jedete više masne morske ribe: losos, sardine, tuna, skuša. Ove vrste ribe sadrže DHA i EPA omega-3 masne kiseline, koje su najkorisnije. Pošto su mora i okeani zagađeni, pa su i ribe zagađene, trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću ne savetuje se upotreba više od dva obroka masne morske ribe nedeljno, jer je živa kojom su zagađene ribe neurotoksična. Takođe, savetuje im se da izbegavaju u svojoj ishrani ajkulu i sabljarku, a svi ostali treba da smanje unos ovih vrsta ribe na jedanput nedeljno. Biljke sadrže alfa-linoleinsku (ALA) omega-3 masnu kiselinu, koja se nalazi u orasima, lanu, biljnim uljima. Iz ALA se u organizmu oslobađaju EPA i DHA.

Omega -3 suplementi: životinjski i biljni izvori

Omega-3 masne kiseline se nalaze u ribljem ulju. Najpopularnije je riblje ulje iz lososa, sardina… Sadrži dve vrste omega-3 EPA i DHA. Stručnjaci uglavnom preporučuju omega-3 suplemente iz ribljeg ulja, jer ono obezbeđuje najveće količine EPA i DHA za organizam. Ipak, za vegetarijance to nije opcija, već isključivo biljna ulja.

Omega -3 masne kiseline: doze

Uvek je najbolje da proverite sa vašim doktor, koje doze su odgovarajuće za vas. Generalno, većina stručnjaka preporučuje 1 g DHA i EPA iz ribljeg ulja. Ipak, za određena stanja doktori daju i do 4-5 g dnevno. Zabuna nastaje, jer 1 gram ribljeg ulja nije isto što i 1 g aktivnih sastojaka (DHA i EPA). Preporučuje se 1g omega -3, EPA i DHA zajedno. Međutim, neke kapsule sadrže npr. 1000 mg ribljeg ulja od čega 300mg DHA i EPA zajedno. Pa da biste dobili 1g omega-3 treba da uzmete četiri kapsule. Dakle, nije bitan sadržaj ribljeg ulja, već sadržaj omega-3 masnih kiselina.

Suplemente ribljeg ulja uvek uzimajte sa hranom,jer se tako bolje usvajaju i lakše podnose. Neki stručnjaci savetuju da se suplementi na bazi ribljeg ulja čuvaju u frižideru, tako će ostati duže sveže.

Omega -3 masne kiseline: neželjena dejstva

Omega-3 suplementi su vrlo bezbedni. Najčešća neželjena dejstva su problemi s varenjem, dijareja i podrigivanje na ribu. Riblje ulje razređuje krv, pa ne treba preterivati sa njegovom upotrebom.A ako koristite lekove za razređivanje krvi (Aspirin 100, Cardiopirin, Plavix, Ticlodix, Farin…), beli luk, istovremeno sa omega-3 suplementima može doći do povećanja sklonosti ka krvarenju.