Najsmrtonosniji oblik kancera je sada postao najčešći kod žena u 20-tim godinama prema istraživanju britanskih naučnika.

Skoro svakodnevno u Britaniji žene između 20 i 29 godina dobijaju dijagnoze malignog melanoma – potencijalno fatalnog oblika raka kože. U ovoj grupi žena ima duplo više slučajeva melanoma nego raka dojke. Kod žena u 30-tim melanom se popeo na treće mesto, posle raka dojke i grlića materice.

Oko 50 žena svake godine umre od melanoma pre navršenih 40 godina. Sve ukupno bolest odnosi oko 1800 života godišnje, ali su ove brojke u stalnom porastu. Prema statističkim podacima u Velikoj Britaniji očekuje se da će do 2024. godine melanom postati četvrti najčešći rak kod žena i muškaraca svih doba. Očekuje se povećanje broja obolelih sa sadašnjih 9000 dijagnostikovanih godišnje na preko 15 500.

Stručnjaci smatraju da su intenzivno izlaganje suncu tokom godišnjeg odmora i povećana upotreba solarijuma glavni uzroci povećanja obolelih od ove opasne bolesti. Solarijumi su jednako opasni kao i prirodno izlaganje sunčevim zracima. U nekim solarijumima je intenzitet zračenja i 10 puta veći nego što je podnevno sunce leti. Izlaganje UV zracima dovodi do pojačanog oštećenja DNK u ćelijama, što dovodi do češćih mutacija i povećava rizik za razvoj raka kože. Takođe, doprinosi i bržem starenju kože. Što je najvažnije, ako ljudi ne izgore na suncu i ne koriste solarijume šanse za razvoj melanoma su minimalne.

Istraživanje sprovedeno na 4000 žena prošle godine je pokazalo da svaka treća žena ide u solarijum, a upotreba solarijuma pre 35. godine povećava rizik za razvoj melanoma za 75%.

Devojka koja je od šesnaeste godine redovno koristila solarijum dva puta nedeljno, u 21. godini je dobila melanom. Njen mladež na stomaku se povećao i počeo da gubi oblik, pa joj je lekar savetovao da se mladež odstrani. Kada joj je dijagnostikovan melanom morala je da prođe operaciju uklanjanja limfnih čvorova ispod pazuha.

„Kada sam bila tinejdžerka, mojim vršnjacima i meni je najvažnije bilo da imamo taman ten tokom cele godine. Kada sam išla u solarijum koristila sam sredstva za intenziviranje tamnjenja umesto bilo kakve zaštitne kreme. Na godišnjem odmoru nikad nisam koristila jake faktore da ne bih ostala bela”, izjavila je.

“Nikada nisam razmišljala o riziku od nastanka raka kože i jedna sam od mnogih koji misle to se neće meni dogoditi. Kada bih mogla da se vratim unazad, nikad ne bih išla u solarijum.” Oštećenja kože koja nastaju pod dejstvom UV zraka tokom vremena se akumuliraju, a što se više koža izlaže štetnim zračenjima sve je veći rizik od opasnih posledica.