Izaberite stranicu

Preskakanje doručka je ozbiljan prekršaj ako pokušavate da smršate ili da održite telesnu težinu. Na ovaj način organizam kasnije teži da ovo nadoknadi unosom povećane količine kalorija. Istraživači su došli do nekih zanimljivih otkrića u vezi sa ovim.

Preskakanje prvog obroka utiče na Vaš mozak da misli da želite da unosite kalorijski vredniju hranu, a to je hrana od koje možete da se ugojite.

Tim istraživača na Imperial Collegge-u u Londonu predstavio je rezultate istraživanja o tome kako ponašanje u ishrani utiče na centar za “nagradu” u mozgu. Ovaj centar za nagradu utiče na osećaj zadovoljstva i reakciju organizma na ovaj osećaj. Test je obuhvatio merenje moždane aktivnosti ispitanika koji su preskakali doručak, a zatim su im prikazivane slike visoko kalorične hrane: pica, kolači, čokolada i nisko kalorične hrane: povrće, riba i salata.

Moždani centar za nagradu bi se intenzivno aktivirao kada bi osoba videla visoko kaloričnu hranu. Za razliku od toga, pri pokazivanju nisko kalorijskih obroka nije dolazilo do povećanja moždane aktivnosti. Međutim, kada su ispitanici jeli doručak i ponovili isti test 90 minuta posle doručka, centar za nagradu u mozgu nije pokazivao povećanu aktivnost kada bi se prikazale slike visoko kalorične hrane. Ispitanici su određivali i kako im se sviđa hrana na slikama.

Kada bi se preskočio doručak, visoko kalorične namirnice su bivale najomiljenije na jelovniku. Doručak se od davnina smatra najvažnijim obrokom, a sada postoji i potvrda ove narodne mudrosti. Zdrav doručak svaki dan je neophodan za prevenciju gojaznosti.

Zato kada sledeći put preskočite doručak setite se da ste time poslali mozgu signal da štedi energiju i resurse, što u praksi znači stvaranje masnih naslaga.