Izaberite stranicu

Tamiflu je jedini registrovani lek protiv gripa, pa nas ovih dana sa svih strana ubeđuju da je to jedini lek za grip, tj. antivirotik koji deluje na virus influence. Ipak, postoje brojne biljke koje sadrže molekule antivirusnog dejstva, pa se već vekovima koriste kod različitih virusnih infekcija.

Beli luk

– kroz istoriju je terao bakterije, viruse, koleru, tifus, veštice, vukodlake i svako drugo zlo koje bi moglo udariti na ukućane. Beli luk je stari, narodni lek za prehladu i grip, a savremena nauka je potvrdila njegovo antivirusno dejstvo.

Ehinacea

– stari Indijanci su je koristili za razne bolesti, pa i za prehlade i grip. Takođe, ehinacea je potvrđen antibiotik, antivirotik i antiflogistik (deluje protivupalno).

Propolis

– pčele su razvile propolis da zaštite svoje košnice od svih napadača bakterija, virusa, a i mi koristimo njihov recept, pa propolis uzimamo i kod virusnih infekcija.

Žalfija, timijan, ruzmarin, bor, nana

i brojne druge aromatične biljke imaju komponente koje deluju protiv virusa. Etarska ulja ovih biljaka mogu da se koriste za inhalaciju, što omogućava uništavanje virusa i bakterija u disajnim putevima. Čaj od žalfije se tradicionalno primenjuje za grgljanje, ispiranje grla kod bolnog, crvenog, upaljenog grla.

Kantarion

– još jedan prirodni antivirotik, samo sa njim treba biti oprezan, jer može da poveća ili smanji izlučivanje brojnih drugih lekova iz organizma. Ustanovljeno je da kantarion deluje na: influenza virus, herpes simplex virus tip 1 i 2, citomegalovirus, hepatitis C.

Matičnjak, melisa

– tinktura od matičnjaka se tradicionalno koristi kao lek protiv groznica, koje su takođe virusnog porekla. Takođe se i sam matičnjak ubraja u biljke sa antivirusnim dejstvom.

Slatki koren, sladić

– takođe se tradicionalno upotrebljava kod prehlade i gripa, a i nauka je potvrdila antivirusno dejstvo slatkog korena .

Ovo su samo neke od biljaka sa antivirusnim dejstvom, uglavnom one koje su nam lako dostupne. A u svetu, na svakom kontinentu raste još mnogo drugih biljaka koje pokazuju dejstvo protiv virusa.