Ako Vas je tempo života oborio s nogu, više ste nervozni nego smireni, a ne možete da se opustite ni kad imate slobodnog vremena, došao je čas da isprobate proverene tehnike relaksacije. Ako ste često pretrpani obavezama i ne uspevate sve da postignete, živite pod stalnim stresom i napeti ste, jer znate da vas čekaju još brojni zadaci. Skoro da nemate vremena za odmor, a velike su šanse i da ste već zaboravili kako da se relaksirate i kada možete.

Malo stresa je korisno i motivišuće, ali previše stresa

je krajnje štetno po zdravlje i nepoželjno. Opuštanjem možete učiniti čuda i vratiti svoj organizam u ravnotežu. Postoje efikasne i proverene metode za opuštanje.

 • Radite nešto što volite (hobi)

  Kada uhvatite sebe kako ste preopterećeni kratkotrajnim ili dugotrajnim problemima i pitanjima o budućnosti, radite nešto što vas ispunjava, krenite u šetnju, slikajte, radite u bašti. Bitno je da radite nešto što se ponavlja i što vas angažuje mentalno, da ne razmišljate o svojim problemima. Ako primetite da se ponovo brinete oko posla, kuće, dece, vratite misli na ono što radite i ponovo se usredsredite na posao.

  Najnoviji članci

   

 • Zamislite sebe u opuštenom stanju

  To je tzv. vizuelizacija, zamišljanje nekih drugih predela i mesta na kojima se nalazite i radite neke sasvim drugačije stvari, ništa što bi Vam povećavalo tenziju. Maštanje, fantaziranje, zamišljanje, vizuelizacija (kako god hoćete) neke plaže na kojoj se sunčate ili poljane po kojoj šetate i mirišete cveće, sigurno će vas opustiti. Cilj je da preusmerite svoje misli sa stresnog događaja na neke druge opuštajuće misli. Što više detalja, boja, mirisa, zvukova zamislite, to ćete se više opustiti i smiriti.


 • Usmerite se na jednu stvar u jednom trenutku

  Nemojte istovremeno raditi nekoliko stvari, jer tako podižete sebi tenziju. Ako ste zaboravili kako to izgleda pogledajte decu, oni su u jednom trenutku posvećeni samo jednoj stvari. Na taj način sigurno nećete lako pasti pod uticaj stresa usled previše obaveza, koje pokušavate uraditi istovremeno. Trudite se da Vam misli ostanu okrenute stvarima u vašem neposrednom okruženju, a ne da se opterećujete pitanjima sutrašnjice. Pogledajte oko sebe i uživajte u bojama i oblicima, koncentrišite se na stvari oko sebe pre nego da Vam misli odlutaju i zaokupe se problemima.

 • Osvrnite se oko sebe

  Neki ljudi su otkrili da ih kućni ljubimci mogu smiriti u svakom trenutku, neko čupavo kuče ili umiljata maca mogu biti odlični “borci protiv stresa”. Utvrđeno je i da maženje kučeta ili mačeta smanjuje krvni pritisak i hormone stresa. Razgovor sa prijteljima o lepim stvarima, takođe smanjuje stres. Stručnjaci kažu da socijalna interakcija pomaže u smanjenju stresa, jer omogućava da sagledate stvari iz drugog ugla i dođete do novih rešenja, koje ranije niste mogli uvideti.

 • Pokušajte sa muzikom

  Da li ste već primetili da muzika može potpuno da Vam promeni raspoloženje? Može da umiri otkucaje srca, snizi pritisak, ali i da smiri dušu. Kada vidite da ste iznervirani, pustite neku smirujuću muziku i neka vas opuštajući ritmovi preplave. Istraživanja kažu da pola sata slušanja klasične muzike može delovati na organizam kao da ste popili Bensedin.

 • Vratite misli u pozitivan tok

  Kada Vas preplave dnevni problemi dajte sebi oduška samo 30 sekundi. Zamislite svoje dete, dragu osobu, omiljenu plažu, najlepšu košulju - bilo šta što je za Vas značajno, a što vam vraća osmeh na lice. Vratite svoje misli u pozitivan tok, tako što ćete se podsetiti da ima i drugih bitnih stvari u životu sem Vaših trenutnih problema.