Izaberite stranicu

Upotreba prirodnih lekova nije lišena rizika od neželjenih dejstava, interakcija, kontraindikacija. Uprkos ustaljenom mišljenju da sve što je prirodno je i bezbedno treba imati na umu da u zavisnosti od doze, oblika primene, stanja u kom se primenjuje, istovremenog uzimanja lekova i biljni proizvodi mogu stvarati neželjena dejstva.

Pre vega treba biti siguran u dijagnozu, jer upotreba bilo kog leka ima smisla samo ako je posve sigurno šta nije u redu i šta treba da se izleči. Postavljanje dijagnoze je posebno umeće, kome su vični iskusni lekari, koji su na hiljadama pacijenata ispekli zanat. Čak i iskusni lekari mogu da pogreše, tako da dijagnozu nikako ne treba samostalno donositi. Kad se zna tačno šta se dešava u organizmu, može se birati koje metode i promene će se uvesti u načinu života i koje terapije će se koristiti: lekovi, biljni lekovi, akupunktura… Za mnoge bolesti savremenog doba promenama u načinu života i ishrane može u velikoj meri da se reguliše zdravstveni problem.

Svaka strana supstanca uneta u organizam ispoljava sovje dejstvo na više mesta u organizmu. Teško je zamisliti da može postojati tako selektivna materija koja bi delovala na samo jedan proces u organizmu. Ono dejstvo neke materije u organizmu koje nam odgovara, proglašavamo za lekovito, a sva druga dejstva iste supstance doživljavamo kao neželjena dejstva. I biljni lekovi kao i sintetski ispoljavaju neželjena dejstva, doduše mnogo ređe i obično ih je potrebno uneti u velikim količinama da bi došlo do ispoljavanja neželjenih dejstava.

Alergijske reakcije na sve materije sa kojima organizam dolazi u kontakt su uvek moguće. Pa tako i lekovi, prirodni ili sintetski mogu izazvati nepotreban, prejak imuni odgovor tj. alergiju. Većina ljudi nije sklona alergijama, ali oni koji jesu treba da vode računa i kada prvi put uzimaju neki lek da prate reakcije svog organizma. Posebno mlađe generacije u razvijenim zemljama su sklone alergijama, a prema nekim teorijama razlog za to je preterana higijena i sprečavanje dečijeg organizma da dođe u kontakt sa raznim materijama. Zato posle izvesnog vremena može doći do razvoja preosetljivosti, u vidu alergijskih reakcija. Istovremena upotreba lekova i biljnih proizvoda može izazvati interakcije, npr. smanjeno ili pojačano izlučivanje leka. Nove interakcije se stalno otkrivaju, zato treba biti obazriv. Biljni preparati mogu pojačati dejstvo lekova ili oslabiti, ako sumnjate na interakcije primenjen terapije konsultujte svog lekara ili apotekara.

Ako koristite neke biljne preparate, dodatke ishrani, multivitamine i slično uz prepisanu terapiju, obavezno obavestite svog lekara o tome. Može se činiti bezazleno i nepotrebno, ali interakcije su uvek moguće, a pošto je upotreba suplemenata u povoju i lekari od skora uče o interakcijama lekova i suplemenata.

Kada se odlučujete za određeni biljni preparat dobro bi bilo da on bude standardizovan, što znači da sadrži tačno određenu koncentraciju aktivnih materija. Na etiketama je obično naznačeno koja koncentracija biljnog ekstrakta je prisutna i da li je standardizovan.

Kao opšte pravilo važi da biljne proizvode ne treba uzimati u trudnoći, sem ako nije provereno bezbedno da se neki biljni lek i tada koristi.