Izaberite stranicu

Ako odete u apoteku ili prodavnicu zdrave hrane, verovatno ćete biti zatečeni ponuđenim izborom dodataka ishrani koji se nude. Od vitamina, minerala preko preparata za regulaciju telesne težine, do biljnih suplemenata postoji mnogo opcija za izbor. Ali da li vam zaista treba išta od toga? Da li oni zaista imaju efekta i ako imaju koji su najbolji?

Kako su dodaci ishrani regulisani?

SAD su kolevka dodataka ishrani. Kongres u SAD-u je 1994. definisao dijetetske suplemente posebnim aktom kao: proizvode koji su namenjeni dopuni ishrane, ali nisu zamena za pravilnu ishranu, koji sadrže jedan ili više sastojaka (kao što su vitamini, biljni sastojci, amino kiseline…), namenjeni su za oralnu upotrebu, označeni su kao dodaci ishrani ili dijetetski suplementi.

Dodaci ishrani u SAD-u su podlegali istim propisima kao i namirnice, ali se to promenilo 24. avgusta 2007. Od tada je obavezna primena dobre proizvođačke prakse u pogonima za proizvodnju dodataka ishrani. Na taj način se obezbeđuje kvalitet proizvoda, sprečava se njihova kontaminacija svim vidovima nečistoća i reguliše se adekvatno označavanje dodataka ishrani. U Srbiji dodaci ishrani nisu izdvojeni kao posebna kategorija, već podležu istim propisima kao i namirnice u ishrani. Kod nas postoji podela na dijetetske namirnice, pomoćna lekovita sredstva i terapeutska sredstva u zavisnosti od sadržaja vitamina, minerala, biljnih ekstrakata u dijetetskom suplementu.

Pošto se proizvodnja namirnica i dijetetskih suplemenata značajno razlikuju, potrebno je precizno definisati koje kriterijume treba da ispunjava dijetetski suplement da bi potrošači bili sigurni da je u kutijici upravo ono što piše na etiketi.

Takođe, posebno se treba obratiti pažnja na izjave koje stoje na suplementima , tj. šta može da se napiše, a šta ne sme. Agencija za hranu i lekove u SAD posebno reguliše i revidira zdravstvene izjave koje se nalaze na kutijicama dijetetskih suplemenata. Proizvođači ne smeju da tvrde da suplement služi za postavljanje dijagnoze, lečenje ili tretman bilo koje bolesti ili stanja, jer ovo nisu lekovi. Neki proizvodi ginka i drugih suplemenata su registrovani kao lek, a neki nisu. Oni koji su registrovani kao lek moraju da ispune određene norme u pogledu kvaliteta sirovine, količine ekstrakta u kapsuli, sadržaja aktivnih principa… Sve izjave koje stoje na dodacima ishrani moraju biti potkrepljene naučnim istraživanjima. Dakle, moraju postojati dokazi o efikasnosti i sigurnosti preparata.

Kome su potrebni dijetetski suplementi?

Ne treba zaboraviti da su dodaci ishrani napravljeni da dopune nedostatke u ishrani, a ne da budu zamena za pravilnu ishranu. Puna šaka suplemenata ne može nikada zameniti pravilnu ishranu. Hrana je kompleksna i sadrži ne samo vitamine i minerale, već i vlakna, fitohemikalije i druge hranljive i zaštitne materije koje nauka nije do kraja ispitala, a koje obezbeđuju optimalnu korist za organizam. Ipak, nekim ljudima trebaju suplementi vitamina i minerala jer ih ne dobijaju u zadovoljavajućoj meri iz namirnica koje konzumiraju. To su: trudnice, dojilje, vegetarijanci (u nekim slučajevima), osobe sa oboljenjima želuca i creva, sa alergijama na hranu i nepodnošljivosti, kod nepravilne ishrane, kod jednolične ishrane…