Izaberite stranicu

Neke vrste hrane mogu da pomognu organizmu u borbi sa izazivačima bolesti, neka hrana doprinosi smanjenju oštećenja ćelija vitalnih organa, jer povećava antioksidativnu zaštitu. Evo nekih namirnica koje će podržati imuni sistem i sprečiti da dođe do nastanka bolesti:

Lubenica

Hidrantna i osvežavajuća, a sadrži i moćni antioksidans, glutation. Glutation jača imuni sistem i omogućava mu da se izbori sa infekcijama.

Kupus

Još jedan izvor glutationa za jačanje imuniteta. Kupus sadrži indole, za koje je dokazano da imaju antikancerogeno dejstvo. Kiseli kupus je izuzetno dobar izvor vitamina C, pa stoga ne preskačite isti, posebno u zimskim mesecima.

Bademi

Bademi su dobar izvor vitamina E, koji pomaže imunom sistemu da odbrani organizam. Četvrtina šoljice badema dnevno omogućava unos skoro 50% dnevnih potreba za ovim vitaminom.

Pšenične klice

Pšenične klice su deo zrna pšenice, koji ishranjuje pšenicu kada klija, pa su stoga pune hranljivih materija. Sadrže cink, antioksidanse, vitamine B grupe i druge vitalne vitamine i minerale. Zatim, sadrže i vlakna, proteine i masti. Ukoliko zamenite deo brašna u receptima pšeničnim klicama i obezbedićete svom organizmu više hranljivih materija.

Jogurt

Svakodnevno uzimanje jogurta jača imuni sistem i sprečava pojavu bolesti. Posebno su dobri jogurti sa živim kulturama probiotiskih bakterija – ”dobrih bakterija” koje naseljavaju creva.

Beli luk

Beli luk sadrži antioksidanse, antibakterijske komponente, antivirusne. Koristan je kod različitih vrsta infekcija, jer pomaže imunom sistemu da nadvlada napadače.

Spanać

Poznat i kao hrana mornara Popaja, tj. super-hrana. Sadrži folate u velikim količinama, koji omogućavaju stvaranje DNA i obnavljanje ćelija. Takođe obiluje: vlaknima, antioksidansima, vitaminom C. Najbolje je jesti ga svežeg ili samo kratko kuvanog.

Brokoli

Brokoli se lako kombinuje sa ostalom hranom, a dokazano stimuliše imunitet. Kao i druge kupusare, sadrži indole, koji deluju antikancerogeno.

Pečurke

Pogrešno je verovanje da su pečurke bezvredne u nutritivnom smislu. One sadrže selen i antioksidanse, kojih često nedostaje u organizmu.

Paradajz

Paradajz je bogat beta-karotenima koji deluju zaštitno na sve ćelije u organizmu, a služe i kao izvor vitamina A. Sadrži i kalijum u velikim količinama, pa pomaže smanjenju pritiska. Nije zanemarljivo ni prisustvo vitamina C u paradajzu, pa ga svakako treba uvrstiti u meni.

Paprika

Paprika je jedan od najboljih izvora vitamina C, koji je čuveni, izvikani lek kod prehlada i gripa. Vitamin C je vrlo važan antioksidans, a antioksidanasa nikad dovoljno da poprave sva oštećenja koja nastaju pod dejstvom hemikalija, zračenja, stresa.