Istraživanja su pokazala da solarijumi predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje. Internacionalna agencija za istraživanje raka (IARC) svetske zdravstvene organizacije objavila je da je sunčanje u solarijumima prebacila u kategoriju najvećeg rizika za razvoj raka – “kancerogeno za ljude”. Ranije je sunčanje u solarijumima bilo klasifikovano kao “verovatno kancerogeno za ljude”. Stručnjaci SZO smatraju da sada ima dovoljno ubedljivih dokaza koji povezuju sunčanje u solarijumu sa smrtonosnim kancerom kože, melanomom.

U poslednjih nekoliko godina zabeleženo je značajno povećanje broja melanoma, naročito među mladim ženama. Istraživanja sprovedena tokom poslednje decenije, obezbeđuju dokaze da su solarijumi odigrali značajnu ulogu u povećanju broja melanoma, uz izlaganje sunčevoj svetlosti. Postalo je uobičajeno mišljenje da je preplanuli ten znak zdravlja, a to može biti znak oštećenja kože.

UVA i UVB izazivaju rak

Stručnjaci IARC su u julu pregledali rezultate istraživanja o upotrebi solarijuma i ulozi UV zračenja u nastanku raka kože. Istraživanja su ukazala da ultravioletna zračenja UVA, UVB i UVC izazivaju rak kod eksperimentalnih životinja. Ovo je značajno jer su proizvođači solarijuma tvrdili da su solarijumi bezbedni, jer lampe stvaraju više UVA nego UVB zračenja. Istraživanja su pokazala da je i UVA zračenje veoma kancerogeno i da ga treba izbegavati. Utvrđeno je da je upotreba solarijuma pre 30. godine povećala rizik od nastanka melanoma za 75%.

Stopa melanoma kod žena u SAD-u se utrostručila u poslednjih 30 godina. Od ranih devedesetih se zapaža porast broja i smrtnosti od melanoma, što je ukazivalo na uticaj sunčanja.

Oko 62 000 novih slučajeva melanoma je registrovano u SAD, a oko 8 000 ljudi je umrlo kao posledica melanoma u 2008. Smatra se da i sunčanje pod uticajem jakog sunčevog zračenja (visok UV indeks zračenja) povećava rizik za nastanak melanoma.