Izaberite stranicu

Za šta se upotrebljava vitamin D?

Vitamin D omogućava apsorpciju kalcijuma i fosfora. Kalcijum se usvaja jedino u prisustvu vitamina D, pa je neophodan za izgradnju i zdravlje kostiju. U nedostatku vitamina D dolazi do razvoja rahitisa i osteomalacije, slabih kostiju. Radi sprečavanja pojave rahitisa, deci se preventivno daju kapi A i D vitamina ili riblje ulje. Pojava rahitisa se može smanjiti i ukoliko se konzumira mleko koje je obogaćeno vitaminom D.

Adekvatan unos vitamina D i kalcijuma tokom detinjstva i adolescencije, kao i umeren nivo fizičke aktivnosti omogućavaju izgradnju jakih kostiju. Izgradnja kostiju traje do 27-28 godine života. Kod žena ulaskom u menopauzu proizvodnja estrogena se znatno smanjuje, što dovodi do razgradnje kostiju i povećane sklonosti ka osteoporozi. Kod ljudi koji se dnevno izlažu sunčevoj svetlosti manje od 20 minuta može doći do povećanog rizika za razvoj osteoporoze.

Prema nekim studijama nedostatak vitamina D u vezi je i sa pojavom artritisa. Ovaj vitamin se koristi i kod poremećaja paratireoidne žlezde, sezonskih depresija koje su  posledica nedostatka sunčeve svetlosti, kod osteoporoze izazvane dugotrajnom primenom kortikosteroida.

U kojim namirnicama se nalazi vitamin D?

Vitamin D je rastvorljiv u mastima, prisutan je u masnoj ribi (tuna, losos, sardine), jajima, mleku. Ovaj vitamin se formira u koži pod uticajem sunčevog zračenja. Jetra i bubrezi su zaduženi za prevođenje vitamina D iz hrane u aktivan oblik, koji ispoljava dejstvo u organizmu.

vitamin-d

Koje su preporučene dnevne doze?

Vitamin D se proizvodi u koži pod uticajem ultravioletnih zraka, ali boja kože i ten određuju u kojoj meri će se taj vitamin stvarati. Svetloputim osobama je dovoljno i izlaganje lica i ruku jakoj sunčevoj svetlosti 45 minuta nedeljno da se stvore dovoljne količine vitamina D, dok tamnoputima treba i do 3 sata da se ispolji isti efekat.

Vitamin D (u obliku holekalciferola i ergokalciferola) se upotrebljava u dnevnoj dozi od 50-1000IU u obliku multivitaminskih preparata ili sa kalcijumom (preparati za jačanje kostiju) da obezbedi njegovo usvajanje. Preporučena dnevna doza za zdrave, odrasle osobe je 200-400IU. U terapiji stanja izazvanih nedostatkom vitamina D koriste se i mnogo veće doze. Kod oštećenja jetre ili bubrega potrebno je uzimati vitamin D u obliku kalcitriola (aktivan oblik vitamina D).

Kada može doći do nedostatka vitamina D?

Nedostatak vitamina D može nastati kao posledica nedovoljnog unosa vitamina D udruženog sa minimalnim izlaganjem sunčevoj svetlosti, kod oštećenja jetre i bubrega (uneti oblici vitamina D ne mogu da se prevedu u biološki aktivni oblik – kalcitriol), kao posledica oboljenja digestivnog trakta, gde je smanjena apsorpcija hranljivih materija, kod alergije na mleko, laktozu i vegetarijanaca.

Kome su potrebne povećane količine vitamina D?

Bebama i deci u periodu rasta i razvoja za izgradnju kostiju, zatim osobama preko 50 godina (smanjuje se sinteza vitamina D u koži), kao i osobama koje su malo izložene dnevnoj svetlosti.

Da li se može uneti previše vitamina D?

U slučaju dugotrajne prekomerne upotrebe suplemenata vitamina D može doći do pojave hipervitaminoze D. Simptomi hipervitaminoze D uključuju: jaku žeđ, metalni ukus u ustima, slab apetit, gubitak telesne težine, umor.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba uzimati vitamin D?

Hormonski preparati estrogena, izoniazid i tiazidni diuretici mogu uticati na povećanje nivoa vitamina D u krvi. Antacidi, kalcijumski blokatori, holestiramin, orlistat, kao i neki antikonvulzivi mogu smanjiti nivo vitamina D, tokom duže primene.

Para Cleanse 60 kapsula

šifra proizvoda 0006
3.190,00 RSD
Na lageru
1
Detalji o proizvodu

Učlanjenjem u Biocom multilevel sistem možete ostvariti popust do 20% na proizvode. Kontaktirajte nas da se učlanite, učlanjenje je besplatno! 025-461-108, 062-156-5883, herbateria@gmail.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Para Cleanse je preparat namenjen za eliminaciju parazita iz organizma i detoksikaciju organizma.

U našem organizmu se može naći više vrsta parazita, a da toga ni ne budemo svesni. Neadekvatno prečšćena voda koju pijemo, unos nekontrolisanog životinjskog mesa, ne održavanje higijene, blizina kućnih ljubimaca su sve potencijalni izvori parazita. Ovi paraziti se u organizmu mogu razmnožiti bilo gde, i na taj način predstavljati veliku opasnost po zdravlje. Upijaju i svaruju sve hranljive materije i tako i energiju, za kojom imamo potrebu, i pritom ostatke hranljivih materija talože u crevima i tako dodatno opterećuju organizam.

U sastavu preparata su je sadržana široka paleta lekovitog bilja koje su u narodnoj medicini od davnina poznate, a do današnjih dana su dobile i naučnu potvrdu. Para Cleanse detaljno prečišćava creva, i ceo organizam od različitih patogena, parazita, čime pomaže peristaltiku creva. Takođe, odličan je u lečenju čira na želucu i crevima .

Preporučuje se uzimanje preparata isključivo u kombinaciji sa Natu-Lax ili Colon Cleanse – pogledati kod opisa preparata. Ima dejstvo i kao blag laksativ.

Sastav: Cink, brusnica, beli luk, jabučni pektin, kora crnog oraha, sok od šargarepe, papaja, Pau D’Arco, kora belog oraha, karanfilić, pelen, obična Mahonija, list borovnice, Rhodiola rosea, Ehinacea (Echinacea), Ranilist (Stachys officinalis), Bukvica (Betonica officialis), sivi orah, koren oregonske loze.

Preporučena doza: 3×1-3 kapsule tokom 10 dana, potom posle 10 dana pauze ponovo 10 dana uzimanja kapsula.

Sačuvaj ovaj proizvod za kasnije