Pitanje

Poštovani, da li možete nešto reći o preslici (rastavicu) u funkciji izbacivanja kamena iz bubrega , te o pripremi čaja od preslice i njegove upotrebe, jer se negde navodi da biljka treba da se kuva, a negde da se samo popari vrelom vodom, kao i to da je preslica toksična.

Odgovor

Rastavić (Equisetum arvense) je dobar diuretik, a ako hoćete da budete sigurni da ste nabavili pravu biljku, koja nije toksična, ima čaj od Instituta za proučavanje lekovitog bilja Josif Pančić.

Takođe, postoje i mešavine za pojačano izlučivanje vode iz organizma (diuretici), na taj način bubrezi se ispiraju, pa se smanjuje mogućnost nastanka peska i kamena u bubregu. Jedna od mešavina je i data u nastavku (sa sajta Inst. Josif Pančić), možete je naći u apotekama.

Mešavina domaćeg čaja br. 12 Čaj za ublažavanje tegoba kod kamena u bubregu Sastav: Plod mirođije ( Anethi fructus ) 5% List breze ( Betulae folium ) 15% Plod šipurka ( Cynosbati fructus ) 15% Herba rastavića ( Equiseti herba ) 15% Plod kleke ( Juniperi fructus ) 10% Koren zečjeg trna ( Ononidis radix ) 15% List peršuna ( Petroselini folium ) 15% List medveđeg grožđa ( Uvae ursi folium ) 10%

Upotreba: Supenu kašiku čaja preliti sa 200 ml hladne vode, sud poklopiti, zagrejati do ključanja, ostaviti da stoji jedan sat, procediti. Piti tri puta dnevno pre jela po 200 ml zaslađenog čaja

Generalno, unosite što više tečnosti. Voda koju pijemo je uglavnom tvrda – visok sadržaj minerala kalcijum, magnezijum…koji mogu da se talože u bubrezima, pri čemu nastaje pesak i kamen u bubregu. Ako možete trudite se da pijete neku vodu sa niskim sadržajem minerala, neko vreme, najpoznatije su Prolom voda, Donat Mg. Bubrežni kamenci su obično uratni (ako se jede dosta mesa) ili oksalatni (ako se pretežno jedu žitarice). Lubenice su najslađi lek za kamen u bubregu (jer ispiraju bubrege), ali sad im već prolazi sezona.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.