Pitanje

Imam 56 godina i već sam jednom bezuspešno lečila čir na želucu. Pre 6 meseci je ustanovljana helikobakter, i sad se ponovo javlja. Od lekova koristim: za srce:propanol redizork,bromazepan /za helikobakter:omeprol fromilid i orvagil /za masnoću atoris/za cirkulaciju andol. Nadutost,kiselina u želucu da li su to simptomi za helikobakter i koliko je on opasan po život?Koja ishrana je dobra kada je čovek podložan takvim bolestima?

Odgovor

Čir na želucu je često izazvan H.pylori, a terapija koju koristite (omeprol, fromilid, orvagil) je namenjena iskorenjivanju ove bakterije. H. pylori nije opasan po život, ali oštećuje želudac i povećava rizik za razvoj raka želuca. Ishrana koja se primenjuje kod čira je slična ishrani koja se savetuje kod gastritisa. Brusnica sprečava prijanjanje bakterije na zidove želuca, antibiotici unište bakteriju, ali se ona “sakrije“ u zidu želuca i sačeka povoljan period da se opet pojavi. Brusnica se moze koristiti u vidu soka ili koncentrata, kapsula. Slatki koren i beli slez se primenjuju radi oblaganja želudačne sluznice. Slatki koren je potvrdjen od strane nemačke komisije E u terapiji čira.A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.