Utvrđen je nedostatak vitamina D kod 70% američke dece, a ta deca imaju i viši pritisak i niže nivoe dobrog holesterola. Oni koji su pili mleko ređe od jednom nedeljno su bili među najrizičnijima za nastanak deficita vitamina D.

Podaci ukazuju da odrasli sa niskim nivoom vitamina D imaju veće šanse za dijabetes, povećan krvni pritisak, kardiovaskularna oboljenja, pa čak i kancer, a ako deca od detinjstva nemaju dovoljno vitamina D, onda se ovaj rizik još povećava.

Vitamin D nastaje kada je organizam izložen sunčevoj svetlosti, a smatra se da je dovoljno svega 10-15 minuta dnevno, da bi se stvorila dovoljna količina vitamina D. Ima ga i u mleku, mlečnim proizvodima, ribljem ulju… Jedno istraživanje na više od 6000 ispitanika od 1-21 godine, je pokazalo da je 9% imalo manje od 15 ng/mL (deficit), a još 61% je imalo između 15-29 ng/mL (nedostatak).

Deca sa sniženim nivoom vitamina D su imali i povećane nivoe paratireoidnog hormona, u odnosu na vršnjake sa adekvatnim nivoom vitamina D. Kada je paratireoidni hormon povećan to ukazuje da je organizmu potrebno više kalcijuma za rast kostiju. Između ostalog ustanovljeno je da su oni sa najvećim deficitom vitamina d bili stariji, ženskog pola, gojazni, koji piju mleko manje od jednom nedeljno, provode više od 4 sata dnevno pred TV-om, kompjuterom ili igrajući igrice. Deca tamnije puti su bila sklonija nedostaku vitamina D, jer jača pigmentacija podrazumeva veće prisustvo melanina u koži. Melanin je pigment koji sprečava sunčeve zrake da prodru u kožu i tako može onemogućiti stvaranje vitamina D.

Ovaj problem posebno je izražen kod dece koja malo borave napolju ili su stalno zaštićeni kremama sa zaštitnim faktorom protiv štetnih sunčevih zraka.

Usled nedostatka vitamina D, utvrđena je povećana incidenca rahitisa, slabih kostiju kod dece. Vitamin D se daje bebama, radi izgradnje kostiju, jer je neophodan za usvajanje kalcijuma , koji je osnovni gradivni element kostiju. Od davnina se deci davalo riblje ulje, koje ima visok sadržaj vitamina A i D. Sa ovim vitaminima se može i preterati jer su liposolubilni (rastvorljivi u mastima). Savetuje se da deca treba da jedu više mleka, mlečnih proizvoda, ribe, ribljeg ulja, namirnica obogaćenih D vitaminom, da više borave na suncu ili da uzimaju suplement D vitamina.