Superhrana – biseri Božanske sirove trpeze

Šta je to superhrana?

Hrana izuzetnih nutritivnih vrednosti koja u malim količinama povoljno deluje na organizam.

Čia seme

Sastav i svojstva:
6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta više gvožđa negospanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakananego laneno seme, 60% masnoća u semenkama su Omega-3 masne kiseline.

Sadrže još i: cink, magnan, vitamine A, D, E, K, vitamine B grupe .

Izuzetno hidriraju telo ( jer imaju sposobnost da lako vežu vodu za sebe ),olakšavaju probavu, regulišu ravnotežu elektrolita u telu.
Ubrzavaju razgradnju masti u telu, pomažu kod gubitka kilograma, pružaju osećaj sitosti, revitalizuju mišiće, odlične su za sportiste i ne sadrže gluten.

Peruanska maka- izvor snage i plodnosti

Maka prah se koristi već hiljadama godina zvog svojih izuzetno lekovitih i hranljivih sastojaka. Zbog svojih blogodati svrstana je u kategoriju superhrane. Maka je poreklom iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua, a raste na visini između 2.400 m i 4.400m. Njen koren je već hiljadama godina, za domoroce izvor snage i plodnosti. Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korena make kako bi povećali snagu i izdržljivost. Španci su doneli maku na svoje tlo, upoznavši tako čitavu Evropu sa ovom biljkom. Šezdesetih godina, prošlog veka, peruanski, nemački i američki istraživači ponovo su svetu otkrili ovu biljku.

Zbog svih blagodati koje pruža čoveku svrstana je u kategoriju superhrana. Njen koren je vekovima za domoroce izvor snage i plodnosti.Naučnici maku svrstavaju među adaptogene – sredstva za bolju prilagodbu organizma.Kao adaptogen, maka povećava telesnu izdržljivost i otpornost prema stresu, teskobi, traumi i iscrpljenosti.Alternativni lekari preporučuju maku kod hormonalnih poremećaja i problema s neplodnošću.Maka ublažava simptome menopauze – promene raspoloženja, valove vrućine, poremećaje spavanja i slično.Pomaže i kod problema s menstruacijom – bolova i osećaja neugodnosti koje proživljavaju mnoge žene.

Jača libido i potenciju

Konzumacija make, pokazala su istraživanja, ima pozitivne učinke na probleme s plodnošću kod muškaraca. Prema studiji Peruanskog univerziteta Cayetano Heredia, potvrđeno je da maka povoljno utiče na proizvodnju spermatozoida te povećava volumen semena. Maka je delotvorna i u lečenju problema s libidom i poremećaja erekcije te je mnogi nazivaju i „prirodnom Viagrom“. Osim toga, maka pogoduje razvoju mišića i topljenju masnih naslaga.

Spirulina – zeleni izvor životne energije
– organski uzgojena alga –

Sastav i svojstva:
Spirulina sadrži 60% belančevina, 18 aminokiselina , vitamine A, C, E D i B.
Zbog značajne količine B12 pomaže u razvoju nervnog sistema ali i metabolizma svake ćelije u organizmu.

Od minerala sadrži: kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor, cink i selen. Bogatija je gvožđem od spanaća.

Sadrži još i hlorofil, koji poboljšava krvnu sliku, uravnotežuje Ph vrednost organizma, potpomaže izbacivanju toksina iz organizma.
Jedan je od najbogatijih izvora beta-karotina ( deset puta više nego u mrkvi ), sadrži I zeaksantin-antioksidans 8 puta jači od beta-karotena.
Spirulina još i: povećava energiju, uravnotežuje krvni pritisak, suzbija alergije i
upale, pomaže kod dijabetesa, pomaže kod PMS-a, čisti organizam, ubrzava metabolizam, uklanja celulit i pomaže kod mršavljenja, štiti od radijacije.